UMESTO DA PROSLAVE ĆERKIN ROĐENDAN, ONI JE UBILI ZATO ŠTO NIJE HTELA DA SE UDA! Devojka htela da se školuje za advokata - roditelji joj presudili iz VERSKIH UVERENJA!

Autor:

Svet

18.07.2023

17:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Roditelji su to učinili iz moralnih razloga.

UMESTO DA PROSLAVE ĆERKIN ROĐENDAN, ONI JE UBILI ZATO ŠTO NIJE HTELA DA SE UDA! Devojka htela da se školuje za advokata - roditelji joj presudili iz VERSKIH UVERENJA!

Foto: Shutterstock

Roditelji iz Pakistana ubili su svoju ćerku Šafilu Ahmed (17) u Velikoj Britaniji pre 20 godina jer je odbila ugovoreni brak, a sada je njen rođendan proglašen Danom sećanja na sve žrtve koje su izgubile život na sličan način.

Oni su to učinili iz moralnih razloga, jer je njihova ćerka odlučila da želi da se školuje i postane advokat, umesto da se mlada uda. Ovakav način razmišljanja je retkost u Pakistanu.

Umesto da 14. jula slave njen rođendan, ovaj dan proglašen je za Dan sećanja na sve koji su izgubili svoje živote zbog "časti".

Ona je ubijena 11. septembra 2003. godine, a njeni roditelji su tek devet godina kasnije osuđeni za ubistvo.

Direktor organizacije koja se bavi zaštitom devojčica govorio je na 20. godišnjici od njene smrti.

- Iako je u poslednje dve decenije napravljen napredak, svake godine se samo u Britaniji izvrši između 12 i 15 ubistava iz časti, a na desetine hiljada njih je povređeno - rekao je on.

On je dodao da je devojčica bila između dve kulture i da je ubijena jer je želela drugačiji život za sebe od onog što joj je nametnuto.

- Ne postoji izgovor za zlostavljanje i niko ne treba da se plaši za svoj život jer pokušava da ostvari svoj pun potencijal - rekao je direktor.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading