DRAMATIČKA ODLUKA, PROTESTI JE NISU SPREČILI: Japan će ispustiti vodu iz nuklearne elektrane Fukušima U MORE

Autor:

Svet

04.07.2023

16:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Međunarodna agencija UN za nuklearnu energiju (IAEA) odobrila je plan za ispuštanje vode iz japanske nuklearne elektrane Fukušima u okean, navodeći da će to imati "zanemarljiv radiološki uticaj na ljude i životnu sredinu".

DRAMATIČKA ODLUKA, PROTESTI JE NISU SPREČILI: Japan će ispustiti vodu iz nuklearne elektrane Fukušima U MORE

Foto: Tanjug/AP

Na osnovu ove odluke IAEA, Japan će direktno u okean ispusti više od milion tona vode iz uništene nuklearne elektrane Fukušima Daiči, uprkos prigovorima lokalnih ribarskih zajednica i zemalja u okruženju, prenosi londonski Gardijan.

Rafael Grosi, generalni direktor IAEA, izjavio je danas da najnovija bezbednosna provera planiranog ispuštanja prečišćene vode daje jasne odgovore na tehnička pitanja koja su postavljena u vezi sa bezbednošću ove operacije.

U saopštenju operatora NE Fukušima, kompanije Tokyo Electric Power (Tepco), navodi se da je oko 1,3 miliona tona vode uskladištene u ogromnim rezervoarima na lokaciji NE filtrirano kroz napredni sistem za preradu tečnosti (Alpi), kako bi se uklonila većina radioaktivnih elemenata osim tricijuma, izotopa vodonika koji je teško odvojiti od vode.

Navodi se da će obrađena voda pre nego što kroz specijalno konstruisani podvodni tunel bude ispuštena u okean, kilometar od obale, biti razblažena morskom vodom tako da koncentracija tricijuma bude znatno ispod međunarodno odobrenih nivoa.

Nije jasno kada će taj proces početi, iako se spekuliše da bi to moglo biti ovog leta, navodi agencija. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading