"PRENESITE PUTINU..."! Volodimir Zelenski potvrdio da je u toku UKRAJINSKA KONTRAOFANZIVA i uputio jaku i provokativnu poruku predsedniku Rusije!

Autor:

Svet

10.06.2023

18:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Ukrajinci su objavili da su napredovali do 1.600 metara oko Bahmuta koga su ruske snage nedavno osvojile nakon višemesečnih žestokih borbi.

"PRENESITE PUTINU..."! Volodimir Zelenski potvrdio da je u toku UKRAJINSKA KONTRAOFANZIVA i uputio jaku i provokativnu poruku predsedniku Rusije!

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potvrdio je danas da je počela  kontraofanziva ukrajinskih snaga, ali je odbio da kaže u kojoj je fazi ogradivši se izjavom da su njegovi generali zadovoljni, navodi HRT.

- Protivofanziva i obrambene operacije su u toku, međutim, neću reći u kojoj su fazi. Kontaktiram sa komandantima na različitim pravcima svaki dan. Generali su optimistični. Prenesite to (ruskom predsedniku Vladimiru) Putinu - rekao je Volodimir Zelenski na konferenciji za medije nakon posete kanadskog premijera Džastina Trudoa.

Rojters navodi da je Zelenski na pitanje novinara da prokomentariše izjavu Vladimira Putina da su ukrajinske snage započele toliko najavljivanu kontraofanzivu, slegnuo ramenima i prezrivo podigao obrve.

Vladimir Putin, šef ruske države, podsetimo, rekao je juče da je ukrajinska kontraofanziva počela na svim frontovima, ali da Oružane snage Ukrajine nisu postigle svoje ciljeve ni u jednom sektoru zbog hrabrosti ruskih vojnika i pravilnog organizovanja trupa.

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

 

- Može se reći da su svi dosadašnji pokušaji kontraofanzive propali, ali ofanzivni potencijal trupa kijevskog režima i dalje postoji - rekao je Putin i dodao da ukrajinske snage trpe gubitke mnogo veće od dosadašnjih.

Britansko ministarstvo odbrane prema navodima Gardijana tvrdi da su ukrajinske snage u prethodnih 48 sati napravile značajan pomak na istoku i jugoistoku Ukrajine.

- Ukrajinske snage su verovatno napravile značajan napredak i probile su prvu liniju ruske odbrane, međutim, napredak u ostalim oblastima je nešto sporiji - navelo je ministarstvo odbrane i navelo da se pojedine ruske jedinice haotično povlače kroz minska polja koja su sami postavili i da trpe velike gubitke.

Ukrajinci su objavili da su napredovali do 1.600 metara oko Bahmuta koga su ruske snage nedavno osvojile nakon višemesečnih žestokih borbi.

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

 

Ukrajinske snage su tokom noći između 7. i 8. juna pokrenule ofanzivu u Zaporožju, ali su ih Rusi brzo odbacili na početne položaje, navodi američki Institut za proučavanje rata koji svakodnevno izveštava o situaciji na frontu. Ukrajinci su prema satelitskim snimcima u jednom momentu uspeli da probiju prvu rusku liniju nekih 15 kilometara jugoistočno od strateškog grad Orihiva, ali su odbačeni na početne položaje.

Amerikanci su takođe primetili da se vode žestoke borbe oko Velike Novosilke koja se nalazi na granici Zaporožja i Donjecka.

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je Ukrajina u prethodna 24 sata izgubila oko 1.200 vojnika, ali i 40 tenkova i nekoliko letelica, uključujući MiG-29 i Su-25.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading