NOVA OPTUŽNICA PROTIV TRAMPA IMA 37 TAČAKA! Poverljiva dokumenta čuvao u kupatilu i plesnoj školi!

Autor:

Svet

10.06.2023

06:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Prema optužnici, Tramp je jednoj osobi pokazao dokument Pentagona opisan kao "plan napada" na drugu zemlju i podelio poverljivu mapu povezanu sa vojnom operacijom.

NOVA OPTUŽNICA PROTIV TRAMPA IMA 37 TAČAKA! Poverljiva dokumenta čuvao u kupatilu i plesnoj školi!

Foto: Tanjug/AP

Ministarstvo pravde SAD otpečatilo je optužnicu protiv bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa koja ima 37 tačaka i uključuje optužbe za neovlašćeno zadržavanje poverljivih dokumenata i zaveru radi ometanja pravde, nakon što je Tramp napustio Belu kuću 2021. godine.

Kao se navodi u federalnoj optužnici na 49 strana, prvoj takvoj optužnici protiv nekog od bivših predsednika SAD, Tramp je pogrešno rukovao poverljivim dokumentima, koja uključuju informacije o tajnom nuklearnom programu SAD i potencijalnim ranjivostima SAD u slučaju napada. 

Tramp se optužuje da je razgovarao sa advokatima o mogućnosti da slaže vladine zvaničnike koji traže da vrate dokumente, da je čuvao pojedina dokumenta kod toaleta i premeštao kutije sa njima po svojoj kući u odmaralištu Mar-a-Lago na Floridi kako bi sprečio da budu pronađena, prenosi Rojters.  

- Zar ne bi bilo bolje da im samo kažemo da ovde nemamo ništa? - navodi se u optužnici da je Tramp rekao jednom od svojih advokata, prenosi Rojters. 

Prema optužnici, Tramp je jednoj osobi pokazao dokument Pentagona opisan kao "plan napada" na drugu zemlju i podelio poverljivu mapu povezanu sa vojnom operacijom, dodaje Glas Amerike.

Dokumenta pronađena u Trampovom posedu obuhvatala su informacije o odbrambenim i oružanim kapacitetima SAD i stranih zemalja, kao i podatke o američkim nuklearnim programima, potencijalnim ranjivostima Amerike i njenih saveznika na vojni napad i planove za mogući odgovor na strani napad.

U optužnici se tvrdi da su takva dokumenta čuvana više od godinu dana u jednom društvenom klubu na Floridi, koji ima više stotina članova i 150 zaposlenih, kao i da su, u različitim periodima, dokumenta skladištena  u plesnoj sali, kupatilu, u kancelariji i spavaćoj sobi u odmaralištu na Palm Biču, dodaje Bi-Bi-Si. 

Optužnica obuhvata i fotografije Trampovih kutija u jednoj balskoj dvorani, u kupatilu njegovog kluba i u skladištu, dodaje Glas Amerike.

Prema optužnici, poverljivi materijali poticali su iz Pentagona, Centralne obaveštajne agencije i drugih obaveštajnih službi.

Tramp se optužuje da je u dva navrata pokazivao poverljiva dokumenta, i to na sastanku 2021. i Nju Džersiju kada je ''pokazao i opisao ’plan napada’, za koji je rekao da ga je pripremilo Ministarstvo odbrane'', prenosi Si-En-En.

U optužnici se navodi da je Tramp tom prililkom rekao: ''Kao predsednik mogao sam da skinem oznaku tajnosti. Sada, znate, ne mogu, ali reč je o velikoj tajni''.

Tužioci navode da je Tramp preduzeo nekoliko koraka kako bi omeo istragu o rukovanju poverljivim dokumentima, rekavši svom advokatu da kaže Ministarstvu pravde da se kod njega ne nalaze dokumenta koja se traže u sudskom pozivu.

Pored toga, Tramp je svom pomoćniku Voltu Nauti naložio da premesti dokumente kako bi ih sakrio od Trampovih advokata i agenata FBI-ja, i čak je predložio svom advokatu da ''sakrije ili uništi dokumente'' tražene sudskim pozivom.

Tužioci su naveli da bi neovlašćeno objavljivanje poverljivih dokumenata moglo da ugrozi američku nacionalnu bezbednost, odnose sa stranim zemljama i prikupljanje obavještajnih podataka.

Ministarstvo pravde SAD je otpečatilo optužnicu u danu kada su dvojica Trampovih advokata dala ostavke, a bivši pomoćnik takođe je suočen sa optužbama.
On bi trebalo da se prvi put pojavi pred sudom u Majamiju u utorak, dan pre svog 77. rođendana, prenosi Rojters.

Optužnica protiv bivšeg predsednika SAD po federalnim optužbama je bez presedana u američkoj istoriji i do nje je došlo kada je Tramp, prema relevantnim anketama, glavni kandidat za republikansku predsedničku nominaciju sledeće godine.

Istražitelji su zaplenili oko 13.000 dokumenata sa Trampovog imanja Mar-a-Lago u Palm Biču na Floridi pre skoro godinu dana, nakon čega je oko stotinu označeno kao poverljivo, iako je jedan od Trampovih advokata ranije rekao da su svi zapisi sa oznakama o poverljivosti vraćeni vladi.

Si-En-En je preneo da je Tramp nakon odlaska sa predsedničke funkcije rekao da je zadržao vojnu informaciju sa koje nije skinuta oznaka tajnosti, što je izjava koja je zabeležena na audio snimku, a što bi mogao biti ključan dokaz na suđenju.

Okružni sudija Ajlin Kenon trebalo je da nadgleda ovaj slučaj, ali, kako Rojters prenosi, pozivajući se na anoniman izvor, ona bi mogla biti i predsedavajuća na suđenju.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading