VOJSKA MORALA DA ŠALJE KAMIONE DA VOZE KOVČEGE: Sud prekinuo istragu o tome da je bivši premijer Italije izazvao smrt više od 4.000 sunarodnika (FOTO)

Autor:

Svet

08.06.2023

16:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Specijalni italijanski sud naredio je prekid istrage o tome da li su bivši premijer Đuzepe Konte i bivši ministar zdravlja Roberto Speranca izazvali nepotrebne smrtne slučajeve jer u početnim danima pandemije koronavirusa nisu proširili lokdaun zone.

VOJSKA MORALA DA ŠALJE KAMIONE DA VOZE KOVČEGE: Sud prekinuo istragu o tome da je bivši premijer Italije izazvao smrt više od 4.000 sunarodnika (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Oni su bili osumnjičeni da su krivi za to što "crvena zona", koja je u početku bila nametnuta ograničenom broju gradova u severnoj Italiji, iz regiona Lombardija i Veneto, nije proširena na susedni Bergamo, gde je broj smrtnih slučajeva naglo rastao.

Zaključak istrage koja je vođena tri godine bio je da je navodno više od 4.000 ljudi moglo da bude spaseno da je lokdaun bio proširen 27. februara 2020, jer su Bergamo i okolina tog grada postali glavno žarište korone u Italiji.

Gradska mrtvačnica u Bergamu u jednom trenutku bila je toliko puna da je vojska morala da šalje kamione da odvezu kovčege u druge mrtvačnice za kremaciju. Italija je zvanično zabeležila 188.322 smrti od KOVID-19 tokom trajanja pandemije.

Foto: Tanjug/AP

Đuzepe Konte i Roberto Speranca

Konte je za RAI izjavio da je zadovoljan odlukom suda.

- Suočavali smo se sa virusom koji je u to vreme već galopirao i u svega nekoliko dana doneli smo odluku da zatvorimo ostale regione, vrlo striktno. Odluka suda jasno govori da je vlada donela razmnu odluku, uzimajući u obzir podatke koje je imala - objasnio je Konte.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading