NAGAZNE MINE ĆE OTPLUTATI DO BUGARSKE? Hersonska oblast postala jezero od 600 kvadratnih kilometara nakon uništenja brane, strani spasioci se plaše da dođu (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

08.06.2023

12:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posledice rušenja brane hidroelektrane Kahovka, nakon čega je reka Dnjepar poplavila ogromno područje nizvodno od ove akumulacije, postaju sve opasnije ne samo zaraćene strane na jugu Ukrajine, već i za susedne zemlje.

NAGAZNE MINE ĆE OTPLUTATI DO BUGARSKE? Hersonska oblast postala jezero od 600 kvadratnih kilometara nakon uništenja brane, strani spasioci se plaše da dođu (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Kako je Republika ranije pisala, Ukrajina i Rusija se međusobno optužuju za ovu katastrofu i imaju po barem jedan jak argument zbog kojeg za uništenje brane na Dnjepru krive drugu stranu.

Sada je postalo jasno da opasnost ne preti samo od poplavnog talasa, već i ogromnog broja nagaznih mina koje su se nalazile na tom području.

Foto: Tanjug/AP

Poplavljena Hersonska oblast

Erik Tolefsen, vođa jedinice Međunarodnog komiteta Crvenog krsta nadležne za sprečavanje kontaminacije oružjem, kazao je da su lokalne vlasti i hitne službe provele "mesece i mesece" obeležavajući i locirajući minska polja.

- Ona su sada promenila lokaciju i kreću se nizvodno ka naseljenim područjima - rekao je Tolefsen.

Foto: Tanjug/AP

Mesto Kozacke

On je upozorio je da su nagazne mine koje su postale plutajuće izazvale veliku zabrinutost ne samo za stanovnike Hersonske oblasti, već i za one koji treba da priteknu u pomoć ljudima u poplavljenim područjima.

Foto: Tanjug/AP

Uništena brana hidroelektrane Kahovka

- Znali smo gde su opasnosti. Sada ne znamo. Znamo samo da su negde nizvodno - kazao je Tolefsen koji je dodao da "sukobljene strane nisu objavile broj mina koje su postavile" i da je jedino poznato da je u pitanju "ogroman broj".

Foto: Tanjug/AP

Grad Oleski pre i posle uništenja brane na Dnjepru

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je izjavio da je "šokiran neuspehom" Ujedinjenih nacija i Crvenog krsta da pruže pomoć nakon pucanja brane.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski

- Oni nisu ovde. Nismo dobili odgovor. Šokiran sam - kazao je Zelenski i dodao da ruski vojnici pucaju na ukrajinske spasilačke ekipe.

Foto: Tanjug/AP

Uništena brana hidroelektrane Kahovka

Pošto Dnjepar otiče u Crno more, nije teško pretpostaviti da bi neke od tih mina, s obzirom na njihov veliki broj, mogle da morskim strujama stignu čak do obala Rumunije i Bugarske.

Krajem januara ove godine bugarska mornarica deaktivirala je dve morske mine koje su plutale nedaleko od obala ove zemlje.

One su tu dospele iz voda kod ukrajinske luke Odesa koje od početka ruske agresije u februaru 2022. kontroliše mornarica pod kontrolom predsednika Vladimira Putina.

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin

Sama Hersonska oblast je dva dana nakon rušenja brane kod Nove Kahovke postala kao ogromno jezero, pošto se poplavno područje prostire na 600 kvadratnih kilometara.

Od toga je 68 odsto poplava locirano na levoj obali Dnjepra koja je pod kontrolom Rusa, a prosečna dubina vode je u četvrtak ujutru iznosila 5,61 metar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading