ZELENSKI U POSETI HERSONSKOJ OBLASTI: Posle uništenja brane predsednik Ukrajine obišao ugrožene

Autor:

Svet

08.06.2023

12:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je posetio poplavljenu južnu oblast Hersona i razgovarao o situaciji posle uništenja brane Kahovka.

ZELENSKI U POSETI HERSONSKOJ OBLASTI: Posle uništenja brane predsednik Ukrajine obišao ugrožene

Foto: Tanjug/AP

Zelenski je napisao na Telegramu da je razgovarao sa nadležnima o evakuaciji stanovništva iz potencijalnih poplavljenih zona, saniranju posledica izazvanih eksplozijom brane, kao i organizaciji života i podršci poplavljenim područjima, preneo je Rojters.

Zelenski je naveo da je razgovorano i o obnavljanju ekosistema u regionu i operativnoj vojnoj situaciji nakon katastrofe izazvane rušenjem brane Kahovka.

Ukrajinski predsednik je postavio i video snimke svoje posete Hersonu. U posebnom postu, takođe praćenom video snimkom, Zelenski je naveo da je posetio i putni prelaz preko kojeg se evakuiše stanovništvo.

Važno je izračunati štetu i izdvojiti sredstva da nadoknadu stanovnicima pogođenim katastrofom i preduzećima, rekao je Zelenski.

Načelnik Hersona je ranije danas rekao da je 600 kvadratnih kilometara regiona pod vodom - najveći deo na ruskoj okupiranoj strani Dnjepra - kao i da je gotovo 2.000 ljudi već napustilo pogođena područja.

Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za uništenje brane hidroelektrane Kahovka na Dnjepru u utorak. Herson se nalazi na obali Dnjepra, oko 60 kilometara nizvodno od brane Kahovka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading