NJUJORK DANAS U OBLAKU DIMA: Izdato upozorenje za 55 miliona ljudi! (VIDEO)

Autor:

Svet

08.06.2023

07:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šumski požari i dalje besne širom Kanade.

NJUJORK DANAS U OBLAKU DIMA: Izdato upozorenje za 55 miliona ljudi! (VIDEO)

Foto: www.profimedia.rs

Zagaženje od šumskih požara koji nedeljama besne širom Kanade proširilo se na veliki deo Severne Amerike, gde su upozorenja o visokom riziku kvaliteta vazduha izdata za više od 55 miliona ljudi.

Dim od požara prekrio je velike gradove u Ontariju i Kvebeku, uključujući Toronto i okolna područja. Dim je stigao čak do Njujorka i Konektikata, gde je kvalitet vazduha klasifikovan kao "nezdrav".

 

 


Veliki deo dima dolazi iz Kvebeka, gde trenutno gori 160 požara. Environment Canada izdao je juče svoje najstrože upozorenje za Otavu, klasifikujući kvalitet vazduha u kanadskoj prestonici kao "veoma visok rizik" po zdravlje ljudi, piše Indeks.hr.

 

 

Dim stigao do Vašingtona

Filadelfija je danas izdala crveno upozorenje i pozvala stanovnike da ostanu u zatvorenom prostoru.

- Stariji, mala deca i trudnice ili oni sa problemima sa srcem i plućima mogu da dožive ozbiljne zdravstvene posledice zbog izlaganja dimu. Za one koji se ne smatraju osetljivom grupom, molimo da izbegavaju naporne aktivnosti na otvorenom kao što su trčanje ili vežbanje - rekao je Džejms Garou, portparol Odeljenja za javno zdravlje Filadelfije i dodao:

- Tražimo od ljudi da izbegavaju nepotrebno vreme na otvorenom. Ali ako moraju da budu napolju, trebalo bi da nose maske.

 

 

Garou je rekao da nije jasno koliko će dugo trajati crveno upozorenje ili da li će biti smanjeno. Upozorenja o kvalitetu vazduha izdata su i u delovima Masačusetsa, Nju Hempšira, Pensilvanije, Merilenda, Virdžinije... Državne škole u ​​Njujorku i Vašingtonu otkazale su aktivnosti na otvorenom zbog lošeg kvaliteta vazduha, piše CNN. Vašington trenutno ima indeks kvaliteta vazduha (AKI) od 182, što se kvalifikuje kao „nezdravo“, piše Indeks.hr.

Letovi nakratko prizemljeni na aerodromu LaGuardia

Federalna uprava za avijaciju (FAA) izdala je kratko upozorenje o zatvaranju njujorškog aerodroma LaGuardia zbog problema sa vidljivošću uzrokovanih dimom. Upozorenje je ukinuto u 14 časova po lokalnom vremenu, ali FAA je saopštila da bi moglo doći do dodatnih otkazivanja letova.

 

 

Do ponoći su odloženi i avioni za međunarodni aerodrom Njuark Liberti u Nju Džersiju, saopšteno je. FAA je ranije danas upozorila da bi dim mogao da utiče na letove u severoistočnom delu SAD, a vidljivost je smanjena u Bostonu, širem delu Njujorka, Filadelfiji i širem području Vašingtona zbog dima.

Trenutno je u SAD odloženo 1.475 letova, prema Flightavare.com. 

Trenutni indeks kvaliteta vazduha u gradu Sirakuzi u Njujorku je 351, što se smatra nivoom 6, na kojem treba izbegavati svaku fizičku aktivnost na otvorenom, piše Indeks.hr.

 

 

Zašto je vazduh narandžaste boje, a ne bele, sive ili neke druge boje?

Dim od šumskih požara pretvara vazduh u narandžastu iz istog razloga iz kojeg nebo izgleda plavo kada je vazduh nezagađen. Naime, boja je vezana za vrstu čestica u vazduhu, njihovu veličinu, količinu i koju talasnu dužinu boje blokiraju. Sunčeva svetlost sadrži veći spektar boja. Ali dok prolazi kroz Zemljinu atmosferu, udara u molekule i čestice u vazduhu. Boje koje vidimo su one talasne dužine preostale nakon interakcije sa česticama. Dim šumskog požara blokira kraće talasne dužine, poput žute, zelene i plave, a do naših očiju dopiru samo crvene i narandžaste boje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading