JEZIVE SCENE U NJUJORKU! OBLAK TOKSIČNOG DIMA SE ŠIRI NAD GRADOVIMA: Uzrok leži u Kanadi (VIDEO+FOTO)

Autor:

Svet

07.06.2023

23:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šumski požari su uobičajeni u zapadnim provincijama Kanade, ali ove godine vatrena stihija se pojavila i na istoku zemlje

JEZIVE SCENE U NJUJORKU! OBLAK TOKSIČNOG DIMA SE ŠIRI NAD GRADOVIMA: Uzrok leži u Kanadi (VIDEO+FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Stotine nekontrolisanih šumskih požara besni i danas širom Kanade, preteći da unište kritičnu infrastrukturu i prinude ugroženo stanovništvo na evakuaciju dok se oblak toksičnog vazduha širi i iznad američkih gradova.

Šumski požari su uobičajeni u zapadnim provincijama Kanade, ali ove godine vatrena stihija se pojavila i na istoku zemlje, prenosi Rojters.

 

Već je izgorelo oko 3,8 miliona hektara šumskih površina, oko 15 puta više od desetogodišnjeg proseka, izjavio je savezni ministar za hitne situacije Bil Bler.

- Širom zemlje na današnji dan ima 414 šumskih požara, od kojih je za 239 utvrđeno da su van kontrole - rekao je on rekao na brifingu za novinare i istakao da je velika provincija Kvebek među najteže pogođenim područjima.

Dim požara prekrio je velike gradove u Ontariju i Kvebeku, uključujući Toronto i okolna područja. Dim je stigao čak do Njujorka i Konektikata, gde je kvalitet vazduha klasifikovan kao "nezdrav".

Velik deo dima dolazi iz Kvebeka, gde trenutno gori 160 požara. Kanadska kancelarija za okolinu izdala je juče najstrože upozorenje za Otavu, ocenjujući kvalitet vazduha u glavnom gradu Kanade "vrlo visokorizičnim" za zdravlje ljudi. U Torontu i okolnim područjima kvalitet vazduha je "visokorizičan".

Crveno upozorenje u Filadelfiji, dim stigao do Vašingtona

Filadelfija je danas izdala crveno upozorenje i pozvala stanovnike da ostanu u kućama.

- Starije osobe, mala deca i trudnice ili oni koji imaju problema sa srcem i plućima mogli bi da dožive ozbiljne zdravstvene posledice zbog dima - rekao je Džejms Gerou, portparol Odeljenja za javno zdravstvo u Filadelfiji.

Oni koji ne spadaju u osetljivu grupu mole se da izbegavaju naporne aktivnosti na otvorenom poput trčanja ili vežbanja, rekao je Gerou za CNN.

- Molimo ljude da izbegavaju nepotrebno vreme na otvorenom. Ako moraju da izlaze, trebalo bi da nose maske - dodao je on.

Rekao je da nije jasno koliko će dugo trajati crveno upozorenje ili hoće li se promeniti na niži nivo upozorenja. Upozorenja o kvalitetu vazduha izdata su i u delovima Masačusetsa, Nju Hepšira, Pensilvanije, Merilenda, Virdžinije...

Javne škole u Njujorku i Vašingtonu otkazale su aktivnosti na otvorenom, piše CNN. U Vašingtonu je trenutno indeks kvalitete vazduha (AQI) 182, koji se kvalifikuje kao "nezdrav".

Odloženo više od 1.400 letova

Savezna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) izdala je upozorenje o kratkom zatvaranju aerodroma Lagvardija u Njujorku zbog problema s vidljivošću uzrokovanih dimom. Upozorenje je ukinuto u 14 sati po lokalnom vremenu, ali FAA je objavila da bi moglo doći do dodatnih obustava letova. Poletanje aviona na međunarodnom aerodromu Njuark Liberti u Njudžerziju takođe je odloženo do ponoći.

FAA je ranije danas upozorila da bi dim mogao uticati na letove u severoistočnom delu SAD-a. U videu objavljenom na Tviteru portparol FAA-e Sem Osbi rekao je da je u Bostonu, na širem području Njujorka, u Filadelfiji i na širem području Vašingtona smanjena vidljivost zbog dima.

Trenutno je 1.475 letova odloženo u SAD-u, prema stranici Flightaware.com.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading