MEDICINSKA SESTRA POLAKO UBIJALA PACIJENTE: Razlog zločina ledi krv u žilama - otkrila jezive činjenice

Autor:

Svet

07.06.2023

19:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Bivša medicinska sestra uhapšena je ovog meseca zbog ubistva i drugih optužbi, saopštile su vlasti u Pensilvaniji.

MEDICINSKA SESTRA POLAKO UBIJALA PACIJENTE: Razlog zločina ledi krv u žilama - otkrila jezive činjenice

Foto: PENNSYLVANIA OFFICE OF ATTORNEY GENERAL, Shutterstock

Heder Presdi, iz Natrona Hajtsa, optužena je da je pacijentima prepisivala prevelike količine insulina, od čega su na kraju umrla dva pacijenta a treći je hospitalizovan, rekla je državni tužilac Mišel Henri u saopštenju za javnost od 25. maja.

Presdi (40) je optužena po dve tačke za ubistvo, jednoj za pokušaj ubistva, jednoj tački za teški napad, tri tačke za zanemarivanje osobe koja zavisi od nege i tri tačke za bezobzirno ugrožavanje.

Nejasno je da li se Presdi izjasnila o optužbama ili je angažovala advokata da govori u njeno ime. Ona je zadržana u zatvoru okruga bez kaucije i očekuje se da se vrati u sud 6. juna, pokazuju sudski zapisi.

Presdi je radila kao medicinska sestra kvalifikovanoj ustanovi za njegu u Čikori, od 23. maja 2022. do 28. novembra 2022. godine, za to vreme tužioci tvrde da je trojici pacijenata dala previše insulina, što je rezultiralo hipoglikemijom, niskim nivoom šećera u krvi.

Foto: PENNSYLVANIA OFFICE OF ATTORNEY GENERAL

 

 

Prema pritužbi, 55-godišnji muškarac je umro 4. decembra 2022, a 83-godišnji muškarac je umro 25. decembra 2022. nakon što je primio smrtonosne doze insulina. Treća navodna žrtva, 73-godišnji muškarac, preživeo je posle "hitne hospitalizacije", kao rezultat "potencijalno smrtonosne doze insulina koju je primio 31. avgusta 2022".

Prema Henriju, dva od trojice muškaraca nisu bili dijabetičari.

Henri je tvrdio da ih je medicinska sestra, čija je uloga bila da brine o svojim pacijentima, namerno ubila.

- Optužbe u ovom slučaju ocrtavaju bezosećajno zlostavljanje izuzetno ranjivih pacijenata od strane profesionalne medicinske sestre - navodi AG u saopštenju.

Tokom ispitivanja o navodnim fatalnim žrtvama, Presdi je navodno rekla da se "osećala loše zbog njihovog kvaliteta života i da se nadala da će pasti u komu i umreti", navodi se u žalbi. Prema rečima medicinske sestre u ustanovi, Presdi joj je navodno rekla da bi jednom od pacijenata koji je kasnije umro "bolje bilo da je mrtav".

Od 2018, Presdi je radila nakratko kao medicinska sestra u oko 11 ustanova, uključujući usluge kvaliteta života, prema žalbi. Vlasti su tvrdile da su "identifikovale obrazac da je Presdi bila ukorena zbog uvredljivog ponašanja prema pacijentima i/ili osoblju u svakoj ustanovi, što je dovelo do njenog davanja ostavke ili otkaza".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading