KO JE SRUŠIO BRANU KOD NOVE KAHOVKE? I Ukrajinci i Rusi imaju po JEDAN JAK RAZLOG zbog kojeg optužuju drugu stranu za ovu KATASTROFU (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

07.06.2023

12:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajina i Rusija se međusobno optužuju za rušenje brane hidroelekrane Kahovka, koje je pokrenulo katastrofalne poplave čije će se razmere u potpunosti uvideti tek narednih dana i nedelja, a glavno pitanje koje ceo svet postavlja jeste o tome ko je zaista kriv za ovo masovno izlivanje reke Dnjepar.

KO JE SRUŠIO BRANU KOD NOVE KAHOVKE? I Ukrajinci i Rusi imaju po JEDAN JAK RAZLOG zbog kojeg optužuju drugu stranu za ovu KATASTROFU (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

I jedna i druga zaraćena strana imaju bar po jedan razlog zbog kojeg optužuju neprijatelja da je uništio branu kod grada Nove Kahovke, grada u ukrajinskoj Hersonskoj oblasti koji je pod ruskom kontrolom.

Foto: Tanjug/AP

Poplavljene kuće u Hersonu nakon uništenja brane i izlivanja Dnepra

Argument koji ide u prilog ukrajinskoj tvrdi da je Rusija odgovorna za rušenje brane jeste to što će nakon ovog događaja svaki pokušaj Ukrajinaca da u okviru kontraofanzive koriste ovaj pravac za proboj fronta biti praktično nemoguć.

Foto: Tanjug/AP

Zgrada uprave Hersonske oblasti pod vodom

Od ranije je poznato da je ruska vojska prethodnih meseci, u očekivanju ukrajinske kontraofanzive, postavila ozbiljnu odbranu na ruti južno od grada Zaporožja kojom Ukrajinci žele da se probiju do Azovskog mora.

Ukoliko bi u tome uspeli, presekli bi teritoriju pood kontralom Rusa na dva dela. Krim bi izgubio kopnenu vezu sa Donbasom duž azovske obale koja je uspostavljena u prvim mesecima ruske agresije na Ukrajinu, otpočete u februaru 2022.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinska vojska evakuiše stanovništvo

Međutim, vojska pod komandom ruskog predsednika Vladimira Putina tu sada ima protivtenkovske prepreke poznate kao "zmajevi zubi", o kojima je Republika ranije pisala, nepregledne rovove iza njih i znajačajnu koncentraciju trupa na tom području.

Ukrajinska vojska mogla je to da zaobiđe sa zapadne strane, desantom preko Dnjepra, uprkos tome što bi to zahtevalo ozbiljne napore zbog močvarnog terena.

Nakon uništenja brane kod Nove Kahovke to zaobilaženje ruske odbrane postalo je skoro nemoguća misija, pošto je već ionako široki Dnjepar postao još širi i leva (istočna) strana reke preko puta grada Hersona na koju je ukrajinska vojska planirala da pređe sada je zbog poplava još dalja.

Foto: Tanjug/AP

Uništena brana hidroelektrane Kahovka

BBC navodi da će za Ukrajince biti izuzetno opasno da preko ovako velike vode prebacuje oklopnu brigadu koja bi sve vreme prelaska bila izložena napadima ruske artiljerije, raketa i borbenih dronova.

U prilog ruskih tvrdnji da je Ukrajina sama izvela diverziju na brani hidroelekrane Kahovka ide to što je ova akumulacija bila od životne važnosti za stanovnike Krima, koji je Rusija pripojila 2014.

Ovo poluostrvo poznato je kao sušno područje, a pijaća vode ka njemu iz akumulacije kod grada Nova Kahovka išla je preko samo jednog kanala koji će nakon uništenja brane postati neupotrebljiv.

To znači da Krim ovo leto dočekuje praznih slavina, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio na Telegramu da je stotine hiljada ljudi već ostalo bez pristupa pijaćoj vodi.

- U delu koji je okupirala Rusija, okupatori ni ne pokušavaju da pomognu ljudima - naveo je Zelenski.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading