SVETE SE ORBANU JER NAPADA SOROŠA: Hoće zeta da mu strpaju u zatvor!

Autor:

Svet

16.02.2018

21:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mađarski premijer Viktor Orban našao se pod žestokim pritiskom jer se drznuo da udari na američkog magnata poreklom iz Mađarske, Džordža Soroša (87), poznatog po finansiranju prevrata i smenama vlada u drugim zemljama sveta. Naime, u vreme kada je šef vlade u Bukureštu predstavio novi antimigrantski zakon kojim se brojnim nevladinim organizacijama na mađarskom tlu zabranjuje rad i blokira dobijanje novca iz inostranstva, najčešće iz Soroševih fondacija, pojavila se optužba da su Orbanovi članovi porodice umešani u malverzacije. Tako je njegov zet Ištvan Tiborc (31), poznati mađarski preduzetnik, osumnjičen da je ilegalno prisvojio milione evra EU kroz nepravilnosti vezane za promenu javne rasvete u gradovima širom zemlje. Zbog toga bi, kako se navodi, mogao i krivično da odgovara.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džordž Soroš

- Prema podacima iz istrage koju vodi Olaf (Kancelarija EU za suzbijanje korupcije), 35 mađarskih gradova je zatražilo promenu javne rasvete za šta je EU izdvojila 43,7 miliona evra. Posao je išao preko Tiborceve kompanije "Elios Innovativ", pri čemu su nepravilnosti i organizovani oblici korupcije zabeleženi u slučajevima 17 od 35 navedenih gradova - objavio je nemački Špigel uz podsećanje da je Tiborc 2013. ušao u porodicu Orban kada je ušao u brak sa premijerovom ćerkom Rahel Orban (28).

- Otad je posao "Elios Innovativ" dodatno procvetao - zaključuje nemački list.

Širom zemlje naših suseda okačeni plakati: "Soroš hoće da nas zatrpa milionima migranata iz Afrike i sa Bliskog istoka. Zaustavite Soroša!"

Inače, mađarski mediji podsećaju da je cilj novog zakona na kom je Orban insistirao da se spreči delovanje nevladinih organizacija iza kojih je Soroš, a koji svojom izdašnom finansijskom pomoći podupire politiku otvorenih vrata prema migrantima. Premijer mađarske vlade, naime, tvrdi da je američki milijarder glavni kreator migrantske krize s ciljem da oslabi Evropsku uniju.

- To očigledno Brisel ne shvata jer su se sada njegove institucije uključile u istrage protiv članova porodice Viktora Orbana - navode mađarski analitičari i ističu da premijer ipak nema tako dobro mišljenje o svim kadrovima EU, koje često, upravo zbog politike odobravanja priliva ogromnog broja izbeglica sa Bliskog istoka i iz Afrike, naziva dosadnim birokratama.

Tiborca krive da je preko svoje kompanije zloupotrebio fondove EU namenjene obnovi rasvete u mađarskim gradovima

Inače, Orban zakonom predviđa uvođenje 25 odsto poreza na sve strane donacije koje dobijaju nevladine organizacije, a koje nisu povezane sa Sorošem. U obrazloženju zakona je navedeno da se finansiranjem i pomaganjem migrantima ugrožava nacionalna sigurnost Mađarske. Koliko takav Orbanov stav ima podršku u domaćoj javnosti, svedoče i transparenti širom zemlje, koji su ovih dana preplavili ulice, a na kojima piše: "Soroš hoće da nas zatrpa milionima migranata iz Afrike i sa Bliskog istoka. Zaustavite Soroša".

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading