UŠLI STE NA NAŠU TERITORIJU: Kineski ratni brod presekao put američkom razaraču u Tajvanskom moreuzu, od sudara ih odvajalo malo više od 100 metara (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

04.06.2023

09:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineski ratni brod je, krećući se velikom brzinom, presekao put američkom razaraču tokom vojnih vežbi mornarica SAD i Kanade u Tajvanskom moreuzu, a od sudara ih odvajalo malo više od 100 metara.

UŠLI STE NA NAŠU TERITORIJU: Kineski ratni brod presekao put američkom razaraču u Tajvanskom moreuzu, od sudara ih odvajalo malo više od 100 metara (FOTO, VIDEO)

Foto: Shutterstock, Printscreen

Izveštač kanadske televizije Global njuz bio je na brodu "HMCS Montreal", kanadskoj fregati koja je učestvovala u toj misiji, pa je lično bio svedok incidenta za koji ovaj zapadni medij navodi da je poslednji u nizu agresivnih vojnih poteza koje je Peking preduzeo u Južnom kineskom moru.

Navodi se da je ratni brod kineske Narodnooslobodilačke vojske prišao na manje od 140 metara od američkog razarača "USS Čung-Hun", tako što je izleteo ispred njegovog pramca.

Kapetan Pol Mauntford, komandant kanadske fregate "HMCS Montreal", ocenio je potez kineskog vojnog plovila kao "neprofesionalan".

Kada su Kanađani primetili da je kineski brod naglo promenio kurs, Mauntfordova posada je pozvala radio-vezom američki razarač i kazala im da se sklone Kinezima s puta ili će doći do sudara.

Amerikanci su reagovali tako što su zatražili od Kineza da se ne približavaju njihovom brodu, ali je razarač "USS Čung-Hun" na kraju ipak morao da promeni kurs i uspori kako bi izbegao sudar.

Foto: www.profimedia.rs

Američki razarač "USS Čung-Hun"

Navodi se da je kineski brod pre incidenta radio-vezom upozorio kanadsko i američko vojno plovilo da ulaze na teritoriju Kine.

Mauntford tvrdi da se zapadna misija odvijala u međunarodnim vodama. Peking ostrvo Tajvan smatra svojom teritorijom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading