RAT U NAJAVI: Kim lansira prvi vojni izviđački satelit Severne Koreje, Japan preti obaranjem rakete koja će ga nositi (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

30.05.2023

14:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Severna Koreja će lansirati svoj prvi vojni izviđački satelit, a Japan je zapretio obaranjem rakete koja će taj satelit poneti do odredišta.

RAT U NAJAVI: Kim lansira prvi vojni izviđački satelit Severne Koreje, Japan preti obaranjem rakete koja će ga nositi (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Država kojom upravlja vrhovni vođa Kim Džong Un je objavila da je ovaj špijunski satelit neophodan za jačanje spremnosti Severne Koreje da odgovori na pretnje koje dolaze od SAD i njihovih saveznika, misleći na Južnu Koreju i Japan.

Vlada saopštila je u ponedeljak saopštila da je dobila obaveštenje Pjongjanga o planu za lansiranje satelita između 31. maja i 11. juna, a portparol vlade Hirokazu Macuno rekao je da će Japan "preduzeti sve neophodne mere, uključujući presretanje" svake rakete za koju postoji bojazan da može pasti na japansku teritoriju.

Foto: Tanjug/AP

Severnokorejski vođa Kim Džong Un sa ćerkom ispred interkontinentalne balističke rakete Hvasong-18

Plan za lansiranje špijunskog satelita objavio je Ri Pjong Čol, potpredsednik Centralne vojne komisije vladajuće Radničke partije Severne Koreje.

On je, govoreći o jednoj od najvećih zajedničkih vojnih vežbi koje SAD i Južna Koreja izvode u blizini granice sa Severnom Korejom, rekao da zbog nepromišljenih vojnih poteza ove dve zemlje Pjongjang oseća potrebu da proširi izviđanje, unapređujući različita odbrambena i ofanzivna naoružanja.

Foto: Tanjug/AP

Japanski premijer Fumio Kišida

Amerika i saveznici smatraju da je lansiranje severnokorejske rakete sa satelitom ekvivalentno testiranju balističke rakete i da time predstavlja kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN koje Severnoj Koreji zabranjuju takve aktivnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading