PRIZNALI NAPAD NA KRIMSKI MOST: Šef obaveštajne službe otkrio sve detalje

Autor:

Svet

27.05.2023

19:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef ukrajinske obaveštajne službe potvrdio je da Ukrajina stoji iza eksplozije koja je teško oštetila most kojim je Rusija povezala anektirani Krim sa svojim teritorijom!

PRIZNALI NAPAD NA KRIMSKI MOST: Šef obaveštajne službe otkrio sve detalje

Foto: Tanjug/AP/Printskrin/Twitter

Vasil Maljuk, direktor Službe bezbednosti Ukrajine, sedam meseci nakon eksplozije potvrdio da iza napada na Krimski most definitivno stoji Kijev.

- Most je važna logistička saobraćajnica koju je trebalo odseći od neprijatelja i morali smo da preduzmemo odgovarajuće mere - rekao je Maljuk u intervjuu ukrajinskom novinaru Dmitru Komarovu na YouTubeu.

Maljuk međutim nije otkrio detalje operacije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Snimci eksplozije, koja se dogodila 8. oktobra prošle godine, obišli su svet. Napad se dogodio dan nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin proslavio 70. rođendan.

Kijev do sada nije komentarisao taj napad. Maljuk je u decembru dao nagoveštaj da bi ukrajinska obaveštajna agencija mogla biti upletena.

Most do Krima, podsetimo, danima je bio zatvoren, ali je kasnije obnovljen i sada je važan za snabdevanje ruske vojske u Ukrajini.

Maljuk je rekao da je Ukrajina delovala u skladu s "tradicijom ratovanja". Takođe je naveo da je na početku ruske agresije pre 15 meseci SBU osnovao specijalnu jedinicu za sabotažu na ukrajinskoj teritoriji protiv ruskih snaga.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Maljuk je rekao i da su ruske vlasti nastavile "pseudoistrage" o napadu na most. Više od 20 ruskih građana osumnjičeno je i uhapšeno pod optužbom da je umešano u taj napad.

- Napadi dronovima u oktobru na ratne brodove u sastavu Ruske crnomorske flote u Sevastopoljskom zaljevu takođe su deo specijalne operacije koju SBU sprovodi sa ukrajinskim oružanim snagama - rekao je Maljuk.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading