MOSKVA VIŠE NEĆE BITI GLAVNI GRAD RUSIJE? Novo sedište biće Krasnojarsk ili Novosibirsk: Evo šta je razlog

Autor:

Svet

24.05.2023

16:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija po svemu sudeći seli svoju prestonicu.

MOSKVA VIŠE NEĆE BITI GLAVNI GRAD RUSIJE? Novo sedište biće Krasnojarsk ili Novosibirsk: Evo šta je razlog

Foto: Tanjug/AP

Glavni grad Rusije, po najgorem scenariju zagrevanja klime na planeti i povećanja globalne prosečne godišnje temperature za pet stepeni u odnosu na kraj 19. veka, može da se preseli u Sibir, priznao je klimatolog Aleksej Kokorin.

Neutralnost ugljenika je jedan od elemenata implementacije Pariskog sporazuma o klimi. Zemlje SAD i EU planiraju da ostvare neutralnost ugljenika do 2050. godine, Rusija i Kina do 2060. godine, a Indija do 2070. godine, piše Informer.

- Sasvim je realno da će se to dogoditi, čak i ako ne do 2.050-2.060-ih, već, recimo, do 2.080 TIH -  rekao je Kokorin za RIA Novosti.

Istovremeno, primećuje klimatolog, do ovog trenutka temperatura na Zemlji će još porasti za 2-2,5 stepena u odnosu na predindustrijsku eru, odnosno kraj 19. veka. To će dovesti do činjenice da će toplotni talasi početi da pokrivaju planetu najmanje dva do tri puta češće.

- To jest, toplota koju smo imali jednom u 10 godina biće svake tri godine. Može se živeti, ali se mora prilagoditi - objasnio je Kokorin.

U najgorem scenariju, smatra ekspert, temperatura na planeti može porasti za 4,5-5 stepeni, a onda će osam ili devet godina od 10 biti nenormalno vruće, piše Informer.

- To je samo drugačiji život, to znači da će leti verovatno biti nemoguće živeti u takvoj metropoli kao što je Moskva . Moguće je da će, ako zaista bude tako loše, glavni grad biti, recimo, Krasnojarsk ili Novosibirsk - predložio je Kokorin.

Ekspert je naglasio da je takav scenario moguć.

Pariski sporazum o klimatskim promenama usvojen je 12. decembra 2015. godine nakon 21. konferencije Okvirne konvencije o klimatskim promenama (UNFCCC) u Parizu. Dokument je potpisalo 175 zemalja, uključujući SAD, Kinu i Rusiju.

Po prvi put u istoriji, klimatski sporazum dogovoren u Parizu objedinio je napore svih svetskih sila na suzbijanju klimatskih promena. Njegov cilj je da zadrži globalno zagrevanje unutar 1,5 stepena Celzijusa od predindustrijskog nivoa i spreči da globalne prosečne godišnje temperature pređu dva stepena do 2.100. godine, piše Informer.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading