SRBI PODIGLI BAHMUT! BIO GLAVNI GRAD SLAVJANOSERBIJE: Naselili se na pustoj zemlji u toj oblasti još u 18. veku (FOTO)

Autor:

Svet

24.05.2023

14:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Bahmutu, ukrajinskom gradu u Donjeckoj oblasti koji su nakon višemesečnih krvavih borbi zauzele ruske snage, pre skoro tri veka bio je centar Slavjanoserbije, oblasti u koje su se, posle razvojačenja potiske i pomoriške Vojne krajine, naselili Srbi iz tadašnjeg Habsburškog carstva.

SRBI PODIGLI BAHMUT! BIO GLAVNI GRAD SLAVJANOSERBIJE: Naselili se na pustoj zemlji u toj oblasti još u 18. veku (FOTO)

Foto: Tanjug/AP, Wikipedia, Youtube

Kako je Sputnjik nedavno objavio, prvo pominjanje Bahmuta, čiji je ruski naziv Artjomovsk, u istorijskim spisima zabeleženo je 1571. u naredbi ruskog cara Ivana Groznog, a sledeće je bilo tek početkom 18. veka, da bi sredinom tog stoleća Bahmut ponovo došao u centar pažnje i to zahvaljujući Srbima.

Foto: Tanjug/AP

Ratom razoreni Bahmut

Oni nisu želeli da budu kmetovi mađarskim zemljoposednicima i nisu želeli da se odreknu pravoslavlja, pa su se iz potiske i pomoriške Vojne krajine preselili na teritoriju tadašnje ruske imperije. Prva preseljenja počela su još za vreme ruskog cara Petra Velikog, a masovniji talasi krenuli su za vreme njegovih naslednica, carice Katarine Prve, Ane, Jelisavete i Katarine Velike.

Preseljenje Srba iz Habsburškog carstva  bilo je organizovano i predvođeno srpskim oficirima iz porodica Vitković, Preradović, Panić, Vulin, Perić, Šević, Stojanović, Tekelija i drugih, a memoari Simeona Piščevića, jednog od tih oficira, poslužili su Miroslavu Crnjanskom kao inspiracija za "Seobe".

Piščević je zemlju koju su Srbi naselili opisao kao "otvrdlu i divlju" i naveo da je "možda od stvorenja sveta neobrađena i ležala od drevnih vremena bez svake koristi, pusta i bez naroda".

Foto: www.profimedia.rs

Ulaz u Slavjanoserbsk, koji se nalazi između Bahmuta i Luganska

Najveći talas preseljenja Srba u tu oblast počeo je sredinom 18. veka i predvodili su ga Jovan Horvat, koji je sa ruskim dvorom osmislio plan preseljenja, kao i Jovan Šević i Rajko Preradović. Kijev je bilo glavno prijemno mesto za dobijanje vojnog rasporeda i kolonizacijskog prava.

Zbog sukoba sa Horvatom, Šević i Preradović zatražili su da se ne nasele u Novoj Serbiji, koja se nalazila u današnjoj centralnoj Ukrajini, a ruskio carski Senat im je odobrio da se nasele teritoriju između Bahmuta i Luganska.

Slavjanoserbija je osnovana dekretom Senata od 29. maja 1753, a Bahmut je postao glavno štapsko mesto.

Foto: www.profimedia.rs

Ruski tenk u blizini Slavjanoserbska

Bilo je planirano da se na prostoru Slavjanoserbije naseli tri do pet hiljada vojnika u dva puka kojima će zapovedati Šević i Preradović. Uz još dva "pikinerna" puka, u koja su primani naseljenici koji nisu bili Srbi, ovi pukovi činili su Slavjanoserbski korpus.

Sputnjik navodi da daljim prodorom Rusije na jug, nešto malo od decenije po osnivanju dve srpske oblasti, nije više bilo razloga za postojanje Slavjanoserbije i Nove Serbije i one su ukinute 1764.

Srpski naseljenici su tu ostali, ali su se vrlo brzo utopili u lokalno stanovništvo. Ostala su samo prezimena da ih podseća na poreklo.

Tako je iz Slavjanoserbska, još jednog grada koji su, između Bahmuta i Luganska osnovali Srbi naseljenici, potekao i znameniti ruski pisac Vladimir Vojnovič.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading