KINEZE BRINE VEŠTAČKA INTELIGENCIJA: U strahu od rasta prevara ograničili njeno korišćenje

Autor:

Svet

22.05.2023

14:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kriminalac koristio tehnologiju zamene lica sa veštačkom inteligencijom, kako bi se lažno predstavljao kao prijatelj žrtve tokom video poziva i dobio transfer od 4,3 miliona juana (622.000 dolara).

KINEZE BRINE VEŠTAČKA INTELIGENCIJA: U strahu od rasta prevara ograničili njeno korišćenje

Foto: youtube.com/Adagio

Kina je pooštrila kontrolu tehnologije veštačke inteligencije (AI) i sličnih aplikacija usled porasta broja prevara u kojima su te tehnologije korišćene, a uglavnom uključuju manipulaciju glasovnim podacima i podacima o licu, i usvojila je nova pravila kako bi zakonski zaštitila žrtve.

Kako navodi Rojters, prevara u severnoj Kini koja je koristila sofisticiranu „deepfake” tehnologiju da ubedi čoveka da prebaci novac navodnom prijatelju, izazvala je zabrinutost zbog potencijala AI da pomognu u finansijskim zločinima.

Policija u gradu Baotou, u regionu Unutrašnje Mongolije, saopštila je da je počinilac koristio tehnologiju zamene lica sa veštačkom inteligencijom, kako bi se lažno predstavljao kao prijatelj žrtve tokom video poziva i dobio transfer od 4,3 miliona juana (622.000 dolara).

Prevareni je prebacio novac u uverenju da njegov prijatelj treba da položi depozit tokom procesa aukcije, navodi se u saopštenju policije.

Muškarac je shvatio da je prevaren tek nakon što je naknadno pozvao pravog prijatelja, koji je rekao da ne zna o čemu se radi, dodala je policija, rekavši da su povratili većinu ukradenih sredstava i da rade na pronalaženju ostatka.

Slučaj je pokrenuo diskusiju na platformi Veibo o pretnji privatnosti i bezbednosti na mreži, a hešteg ''#AI prevare eksplodiraju širom zemlje'' samo danas pregledan je više od 120 miliona puta.

- Ovo pokazuje da prevaranti mogu da koriste fotografije, glasove i video zapise - napisao je jedan korisnik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading