POSTAJE OZBILJNO! AMERI STIŽU U PUTINOV KOMŠILUK I DOVODE F-35: Nadomak Sankt Peterburga spremaju vojne baze u Finskoj, novoj članici NATO (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

02.05.2023

15:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Finska i SAD pregovaraju o sporazumu o odbrambenoj saradnji koji bi američkoj vojsci omogućio korišćenje finskih baza i teritorije te severnoevropske zemlje koja je u aprilu pristupila NATO.

POSTAJE OZBILJNO! AMERI STIŽU U PUTINOV KOMŠILUK I DOVODE F-35: Nadomak Sankt Peterburga spremaju vojne baze u Finskoj, novoj članici NATO (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanug/AP, Shutterstock, profimedia, defensie.nl

Sankt Peterburg, rodni grad ruskog predsednika Vladimira Putina, nalazi se na 400 kilometara od finske granice, koja mu je po razdaljini bliža od Moskve.

Foto: www.profimedia.rs

Sankt Peterburg je bliži finskoj granici nego Moskvi

Finski list Helsingin sanomat navodi da bi Amerikanci u Finskoj obavljali vojnu obuku i tu bi skladištili naoružanje. Navodi se da su pregovori o sporazumu o odbrambenoj saradnji  Finske i SAD održani poslednje nedelje aprila u finskoj prestonici Helsinkiju.

Foto: Tanjug/AP

Finska vojska

Prema tom sporazumu Pentagon bi mogao da rasporedi vojne jedinice u Finskoj, a neimenovani diplomata je naveo mogućnost otvaranja servisnog centra koji bi bio zadužen za održavanje najmodernijih američkih borebenih aviona pete generacije F-35.

Foto: Tanjug-AP

Pentagon

Navodi se da je, istovremeno, zvaničnik finskog Ministarstva spoljnih poslova, naglasio da sporazum ne obuhvata mogućnost raspoređivanja američkog nuklearnog oružja u toj zemlji.

Prema izvorima finskog lista, Amerikanci su na početku pregovora zahtevali veće teritorije u Finskoj, ali su te zahteve kasnije smanjili.

Foto: Tanjug/AP

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, s američkim vojnicima

Te teritorije se prema sporazumu neće nazivati bazama već "dogovorenim objektima i zonama", ali će im funkcija biti ista. Pregovori dve zemlje o sporazumu o odbrambenoj saradnji trajaće do 2024, nakon čega će nacrt tog dokumenta biti podnet poslanicima finskog parlamenta na usvajanje.

Foto: Tanjug/AP

Američki borbeni avion pete generacije F-35

Navodi se da SAD vode slične pregovore i sa Švedskom i Danskom, a jedan takav sporazum Amerikanci su 2021. već potpisali sa Norveškom.

Finska je 4. aprila postala članica NATO, zbog straha vlasti u Helsinkiju od prelivanja rata u Ukrajini i širenja ruske agresije na sever Evrope. Prijem Švedske u Alijansu još uvek je na čekanju zbog suprotstavljanja Turske i Mađarske.

Foto: www.profimedia.rs

Podizanje ograde na granici Finske i Rusije

Finska ima 1.340 kilometara dugu granicu sa Rusijom, a finske pogranične snage su 14. aprila predstavile prvi deo od 200 kilometara duge granične ograde koja se gradi prema Rusiji zbog njene agresije na Ukrajinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading