PROFESOR ZAPOČEO ŽIVOT ISPOD VODE: Zacrtao sebi da ostane 100 dana (VIDEO)

Autor:

Svet

01.05.2023

17:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Profesor Džo Dituri, sa Univerziteta Južna Florida u Americi, odlućio se na bizaran eksperiment, kojim je 1. marta započeo svoj život pod vodom u nadi da će u svom "podvodnom" prebivalištu ostati rekordnih 100 dana.

PROFESOR ZAPOČEO ŽIVOT ISPOD VODE: Zacrtao sebi da ostane 100 dana (VIDEO)

Foto: pexels.com

Aktuelni rekord za vreme provedeno ispod površine vode iznosi 73 dana, a profesor Dituri namerava da ga nadmaši.

Njega će konstantno pratiti medicinski tim koji će izveštavati o zdravstvenom stanju 55-godišnjeg profesora tako što će ga posećivati i obavljati niz testova. Dituri će biti podvrgnut psihosocijalnim, psihološkim i medicinskim testovima uključujući krv, ultrazvuk i elektrokardiogram, kao i testove matičnih ćelija.

"Ljudsko telo nikada nije bilo toliko dugo pod vodom, tako da ću biti pažljivo praćen. Ovo istraživanje će ispitati sve načine na koje ovo putovanje utiče na moje telo, ali moja nulta hipoteza je da će doći do poboljšanja mog zdravlja zbog povećanog pritiska", rekao je profesor.

Dituri svoju teoriju zasniva na zaključcima istraživanja u kojem su se ćelije izložene povećanom pritisku udvostručile za pet dana. To ukazuje da povećani pritisak može pomoći ljudima da produže svoju dugovečnost i spreče bolesti povezane sa starenjem.

On je 28 godina služio u američkoj mornarici kao oficir za ronjenje. Nakon što se penzionisao 2012. godine, nastavio je obrazovanje na pomenutom univerzitetu kako bi stekao doktorsku diplomu i naučio više o traumatskim povredama mozga.

"Mnoga moja braća i sestre u mornarici su pretrpeli povrede mozga, a ja sam želeo da naučim kako im se može pomoći. Znao sam da hiperbarični pritisak može povećati cerebralni protok krvi i pretpostavio sam da bi se mogao koristiti za lečenje traumatskih povreda mozga. Pretpostavljam da bi se primena poznatih mehanizama delovanja hiperbarične medicine mogla koristiti za lečenje širokog spektra bolesti", kazao je Dituri.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Joe Dituri (@drdeepsea)

Tokom svoje misije profesor će testirati nove tehnologije poput alata veštačke inteligencije koji je razvio kolega, a koji može da pregleda ljudsko telo u potrazi za bolešću i odredi da li su potrebni medikamenti.

"Sve što nam je potrebno da preživimo nalazi se ovde na planeti. Verujem da se lek za mnoge bolesti može naći u neotkrivenim organizmima u okeanu. Kako bismo ih otkrili, potrebno nam je više istraživanja", zaključio je Dituri.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading