PUTIN PRAVI VELIKE GREŠKE! Ovi njegovi potezi dovode rusku vojsku u velike probleme!

Autor:

Svet

01.05.2023

12:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema najnovijim procenama, greške koje Putin pravi mogle bi da ga koštaju uspeha u ratu.

PUTIN PRAVI VELIKE GREŠKE! Ovi njegovi potezi dovode rusku vojsku u velike probleme!

Foto: Youtube-россия военные, Military TV, Profimedia, Tannjug-AP

Stalne promene vojne komande koje Vladimir Putin pravi potkopali su sposobnost Moskve da vodi kohezivnu ratnu kampanju u Ukrajini, napisao je Institut za proučavanje rata (ISW) u svojoj najnovijoj proceni stanja u ratu između Rusije i Ukrajine.

Činjenica da je ruski predsednik Vladimir Putin izbegao da imenuje glavnokomandujućeg za svoju invaziju imala je „kaskadne efekte na rusku vojsku, uključujući podsticanje intenzivne frakcionisanja, dezorganizovanje komandnih struktura i hranjenje nedostižnim očekivanjima“, napisali su u analizi.

Njegovo prvobitno oklevanje da imenuje glavnog komandanta možda je bilo povezano sa očekivanjima Moskve na početku invazije da će zauzeti Kijev u roku od nekoliko dana, piše u analizi Instituta za proučavanje rata.

- Putin je verovatno želeo da ovu brzu invaziju predstavi kao ličnu geopolitičku pobedu - dodaju.

Naknadne promene su „ili prećutane ili pažljivo najavljene od strane Putina i njegovog ministarstva odbrane da bi se zaštitili od kritika, vojnih neuspeha žrtvenog jarca, umirili određene glasove u ruskom informacionom prostoru, ili udružili napore da se marginalne teritorijalne dobiti prodaju kao operativne pobede ruskoj javnosti ."

- Putin je dugo rotirao ljude na vladinim pozicijama kako bi osigurao da niko ne stekne previše političkog uticaja i da zadrži podršku među konkurentskim frakcijama. Putin takođe rutinski izbegava da otpušta zvaničnike i umesto toga ih privremeno degradira kako bi ih ohrabrio da pokušaju da povrati njegovu naklonost i zadrži mogućnosti za buduća imenovanja - dodali su u svojoj analizi.

Institut za proučavanje rata  zaključuje da „regularnost promena komande remeti napore da se formalizuje komandovanje i kontrola, a povratak prethodno degradiranih komandanata koji su doživeli veliki neuspeh će verovatno pogoršati postojeće probleme sa reputacijom Ministarstva odbrane, kao i njegovom operativnom delotvornošću, prenosi Index.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading