AMERIKA POBILA 100 SIRIJACA ZBOG NAFTE: Ovo je pozadina novog udara Vašingtona na sirijske snage

Autor:

Svet

09.02.2018

19:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka vojska, koja je u četvrtak izvela stravičan vazdušni napad na sirijsku provinciju Dajr ez Zur i pobila najmanje 100 Sirijaca, pripadnika oružanih snaga te zemlje lojalnih predsedniku Bašaru el Asadu, taj zločin je počinila zbog nafte. Naime, ruski analitičari objašnjavaju da je meta udara upravo bila oblast bogata crnim zlatom, čijim bi osvajanjem SAD zaokružile teritoriju Sirije koja se nalazi pod njihovom kontrolom. Zbog toga je, kako tvrde, Amerika i izvela napad tako iznenada i bez ikakvog povoda, što je potez kojim je razbesnela Rusku Federaciju i izazvala bojazan od izbijanja direktnog sukoba dve sile. To je potvrdio i Njujork tajms.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Mogućnost da se SAD i Rusija sukobe na sirijskom frontu je veoma porasla. Rizik od toga se pojavio još u četvrtak, kada je američka koalicija za borbu protiv terorista u Siriji tvrdila da su na istoku te zemlje Asadove snage izvele napad na civile. Zato je odmah odgovorila smrtonosnim udarom - navodi Njujork tajms uz podsećanje da su ruski zvaničnici žestoko reagovali jer je Vašington novim udarom na sirijske snage otvorio još jedan front u zemlji u kojoj je rat trebalo da se okonča kada je Rusija u saradnji sa Asadovim vojnicima prošle godine porazila ISIS.

Situaciju su dodatno podgrejala provokativna objašnjenja američkih zvaničnika da je novi napad izveden kao vid odbrane.

Njujork tajms upozorava na mogući konflikt Rusije i Amerike na sirijskom frontu

- Iz razloga koji mi je nepoznat, prosirijske snage su se uputile prema položajima naših saveznika iz Sirijskih demokratskih snaga (SDF), a gde su bili i američki vojnici. Zato smo udarili na njih. Bila je to čista samoodbrana - rekao je američki ministar odbrane Džejms Matis.

Na te izjave u petak je reagovao i Vasilij Nebenzja, ruski ambasador pri UN koji je naglasio kako je američko prisustvo u Siriji nelegalno, te da ta zemlja ne može da priča o odbrani nečeg svog.

Džejms Matis: Napali smo ih iz samoodbrane

- Tu zemlju niko nije pozvao tamo - istakao je Nebenzja, aludirajući na činjenicu da su se SAD uključile u sirijski konflikt sa nekim drugim ciljem.

To su potvrdili i ruski vojni zvaničnici koji su istakli da je jedini cilj Amerike da stekne ekonomski interes u Siriji nakon što je shvatila da nije postigla ništa u borbi protiv ISIS. Takvog stava je i zvanični Damask, koji je u petak nazvao američki potez ratnim zločinom, a što su potvrdili i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i portparolka ruskog ministarstva odbrane Marija Zaharova.

Vasilij Nebenzja: Američko prisustvo u Siriji je nelegalno

- Amerika je opet napala teritorijalni integritet sirijske države - rekao je Lavrov.

Podsetimo, provincija Dajr ez Zur je od početka sirijskog rata bila jedna od glavnih uporišta ISIS. Ekstremisti su odatle sa ogromnog naftnog polja crpeli taj energent, međutim, prošle godine su ih potukle udružene sirijske i ruske snage. Već nekoliko meseci je ta oblast tako pod kontrolom Asadovih režimskih snaga, a nalazi se na samoj granici sa teritorijom koju drže kurdske jedinice kao američki saveznici u Siriji.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading