TURSKI PARLAMENT ODOBRIO ULAZAK FINSKE U NATO

Autor:

Svet

31.03.2023

06:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turski parlament odobrio je kandidaturu za članstvo Finske u NATO, čime je otvoren put Helsinkiju da se priključi zapadnoj Alijansi u trenutku dok besni rat u Ukrajini.

TURSKI PARLAMENT ODOBRIO ULAZAK FINSKE U NATO

Foto: pixabay.com

Turski parlament je poslednji od parlamenata 30 članica NATO koji je odobrio članstvo Finske u Alijansi, navodi Rojters.

Prethodno je, ranije ove nedelje, parlament Mađarske, nakon višemesečnih odlaganja, odobrio ulazak  Helsinkija u zapadni savez.

Nakon izbijanjan rusko-ukrajinskog sukoba Finska i Švedska su prošle godine zartražile da se pridruže transatlantskom vojnom savezu, ali su proces pristupanja zaustavile Turska i Mađarska.

Turska je nedavno poručila da bi, za sada, mogla da odobri članstvo Finske u NATO, ali ne i Švedske, ali finski predsednik Sauli Ninisto i ministar spoljnih poslova Peka Havisto odbacili su tu ideju, rekavši da je bezbednost te dve nordijske zemlje međusobno povezana.
 

Turska je na neodređeno vreme otkazala trilateralni mehanizam sa Švedskom i Finskom povodom njihovih zahteva za pridruživanje NATO nakon što je Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske političke stranke, spalio u januaru ove godine primerak Kurana ispred turske ambasade u Stokholmu.

Ankara je nedvosmisleno zatražila da i zvanični Helsinki i Stokholm zauzmu čvršći stav protiv Radničke partije Kurdistana (PKK), koju Turska i njeni zapadni saveznici smatraju terorističkom grupom, ali i protiv još jedne organizacije koju turske vlasti krive za pokušaj državnog udara 2016. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO


Komentari (0)

Loading