BRITANCI OBJAVILI SNIMAK: Ukrajinski vojnici vežbaju da koriste granate sa osiromašenim uranijumom (VIDEO)

Autor: Republika

Svet

30.03.2023

15:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prisustvo američkog vojnika na obuci moglo bi dodatno da eskalira tenzije.

BRITANCI OBJAVILI SNIMAK: Ukrajinski vojnici vežbaju da koriste granate sa osiromašenim uranijumom (VIDEO)

Foto: Youtube/Ministry of Defence

Ukrajinski vojnici snimljeni su pored municije sa osiromašenim uranijumom koju Britanija namerava da isporuči njihovoj zemlji za borbu protiv Rusije.

To se vidi na snimku koji je Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva (MoD) objavilo pošto su ukrajinske tenkovske posade završile obuku.

Britanija poklanja Ukrajini 14 tenkova Čelendžer 2 zajedno sa granatama sa osiromašenim uranijumom, otkrio je britanski sajt Deklasifikovano prošle nedelje.

Portparol Ministarstva odbrane rekao je medijima da će „uticaj upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom na lično zdravlje i životnu sredinu verovatno biti mali“.

Ali odluka o isporuci municije izazvala je žestoku reakciju Kremlja, a Vladimir Putin je obećao da će uzvratiti prebacivanjem „taktičkog” nuklearnog oružja u Belorusiju.

- Municija sa osiromašenim uranijumom koja se vidi u dokumentarcu Ministarstva odbrane označena je kao „inertna“, što sugeriše da bi mogla biti replika. Pored nje se vidi plava i srebrna maketa za trening - rekao je stručnjak, kako piše Deklasifikovano.

Dag Veir iz Opservatorije za konflikte i životnu sredinu rekao je: „Narandžasta i crna municija na snimku izgledaju kao inertna verzija municije UK 120 mm CHARM3 DU".

Foto: Youtube/Ministry of Defence

 

CHARM3 je tehnički izraz za britansku zalihu granata sa osiromašenim uranijumom.

- Kada municija sa osiromašenim uranom pogađa teške mete kao što su tenkovi ili oklopna vozila, ona se fragmentira i sagoreva, stvarajući hemijski toksične i radioaktivne čestice OU (mikroskopske čestice) koje predstavljaju rizik za ljude kad se udišu -  dodao je Veir.

- Odgovarajuće upravljanje kontaminacijom predstavljaće dodatni teret za Ukrajinu, u sukobu koji je već stvorio ozbiljne probleme sa zagađenjem - zaključio je.

Granate su prikazane raširene na stolu sa drugim vrstama municije, dok ukrajinske tenkovske posade slušaju predavanje američkih i britanskih vojnika.

Prisustvo američkog vojnika na obuci moglo bi dodatno da eskalira tenzije, nakon što je Bela kuća prošle nedelje demantovala da je poslala bilo kakve sopstvene zalihe osiromašenog uranijuma u ​​Ukrajinu.

Instruktori počinju da upoznaju tobdžije, utovarivače i komandante sa tipovima municije Čelendžer 2“ - kaže tekst na vojnom video snimku Velike Britanije.

Osiromašeni uranijum je standardna municija za tenkove koje Britanija daje Ukrajini, uprkos dugotrajnoj zabrinutosti zbog njegovog uticaja na zdravlje i životnu sredinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading