UDARIO UKRAJINAC NA UKRAJINCA, NA POMOLU VERSKI RAT! Zvona za uzbunu u KIJEVSKO-PEČERSKOJ LAVRI! Udara "nabat", manastir zove verni narod da se okupi! (VIDEO/FOTO)

Autor:

Svet

30.03.2023

11:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Nacionalni istorijski spomenik "Kijevsko-pečerska lavra" naložio je monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) da napuste manastir do 29. marta. Kako je saopšteno, od ovog datuma prestaje da važi ugovor o zakupu zaključen 2013. godine, pa monasi moraju da napuste sve prostorije koje su im predate.

UDARIO UKRAJINAC NA UKRAJINCA, NA POMOLU VERSKI RAT! Zvona za uzbunu u KIJEVSKO-PEČERSKOJ LAVRI! Udara "nabat", manastir zove verni narod da se okupi! (VIDEO/FOTO)

Foto: Tanjug-AP

U Kijevsko-pečerskoj lavri čuje se "nabat" – zvono za uzbunu za okupljanje naroda, saopštila je kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva (UPC).

 

 

 

Prethodno se bogosluženje odvijalo kao i obično, hram je pun naroda, kapije su otvorene za prolaz hodočasnika i automobila, saopštilo je informativno-obrazovno odeljenje kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC).

Foto: Tanjug-AP

Kijevsko-pečerska lavra

 

Liturgiju je služio mitropolit Onufrije, a pripadnici policije su na rampama ispred manastira. Takođe se navodi da su za parohijane otvorene i pećine.

Foto: Tanjug-AP

Kijevsko-pečerska lavra

 

Ranije jutros, pred lavru su stigli članovi komisije nacionalnog kompleksa, ali ih vernici ne puštaju da uđu, prenosi „Strana.ua“.

- Vernici ih blokiraju, oni su okružili članove komisije i ne dozvoljavaju im da uđu u objekte koje žele da provere - navodi se u članku uz napomeni da se policija za sada nije mešala.

Advokat manastira protojerej Nikita Čekman, u međuvremenu je saopštio da je Privredni sud Kijeva uzeo na razmatranje tužbu služitelja Kijevsko-pečerske lavre kanonske UPC.

Foto: Tanjug-AP

Kijevsko-pečerska lavra

 

U tužbi je ukazano na potrebu da se Nacionalnom istorijskom spomeniku za vreme suđenja zabrani preduzimanje bilo kakvih radnji koje imaju za cilj ometanje delovanja verske zajednice.

U četvrtak je počela sa radom komisija za prijem i predaju imovine objekata koje koristi lavra.

Podsetimo, Nacionalni istorijski spomenik "Kijevsko-pečerska lavra" naložio je monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) da napuste manastir do 29. marta. Kako je saopšteno, od ovog datuma prestaje da važi ugovor o zakupu zaključen 2013. godine, pa monasi moraju da napuste sve prostorije koje su im predate.

Sinod UPC objavio je 23. marta poziv najvišim arhijerejima, sveštenstvu i parohijanima crkve sa pozivom da zaštite njeno pravo da se nalazi u Kijevsko-pečerskoj lavri.

Pročitajte kako je mitropolit Kijevsko-pečerske lavre bacio anatemu na Zelenskog.

Više slika pogledajte u galeriji:

 

 

(Republika/Informer)

 

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading