RUSKI MOĆNICI NAŠLI NAČIN DA ODU U RAT, A DA NE POGINU! Tajna jedinica drži Putinove poslanike i njihove sinove daleko od linije fronta! (FOTO/VIDEO)

Autor:

Svet

27.03.2023

22:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Ruski poslanici su optuženi da su postavili izviđačku jedinicu daleko iza linije fronta kako bi oni i njihovi vojno sposobni sinovi mogli da služe u Ukrajini, a da ne budu ubijeni.

RUSKI MOĆNICI NAŠLI NAČIN DA ODU U RAT, A DA NE POGINU! Tajna jedinica drži Putinove poslanike i njihove sinove daleko od linije fronta! (FOTO/VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Ruski vojnici

Кremlj je poručio političarima da podrže rat u susednoj zemlji ako žele da zasluže poštovanje običnih Rusa. Od tada, ruski poslanici su se prijavili da služe u tajnoj jedinici Kaskada, baziranoj negde u Donbasu.

 

 

Oni obično služe mesec ili nešto više dana i koriste priliku da se fotografišu u vojnoj uniformi, a možda i dobiju medalju.

VКCh-OGPU, uticajni ruski blog kanal koji tvrdi da ima bliske veze sa odbrambenim establišmentom zemlje, objavio je spiskove političara iz stranke Jedinstvena Rusija Vladimira Putina koji su služili u Kaskadi.

- Ovo je "odred prijatelja" koji uključuje poslanike i njihovu decu koji žele da se označe kao da su bili u ratu, ali ne žele da idu na liniju fronta - preneo je kanal na Telegramu.

Sin Dmitrija Sablina, poslanika koji je osnovao jedinicu i trenutno je vodi, prikazan je u Ukrajini kako služi zajedno sa ostalim članovima.

Prognani ruski opozicionari koji žive na Zapadu istakli su da su sinovi moćnih Rusa skoro svi uspeli da izbegnu prvu rusku mobilizaciju.

 

 

Кaskada je uspostavljena u oktobru, mesec dana nakon što je Putin izdao naređenje za mobilizaciju, ali nije jasno kolike ta jedinica zapravo učestvuje u borbama.

- Najudobnije mesto za "prolaznu službu" je odred dronova u Кaskadi, jer vam omogućava da ostanete na bezbednoj udaljenosti od linije borbe - rekao je VКCh-OGPU.

Na fotografijama članova Kaskade vidi se kako vojnici pripremaju dronove i proučavaju kompjuterske monitore u udobnim bunkerima – prizori nisu ni nalik krvi i blatu sa prve linije fronta.

Kaskada se predstavlja kao polutajna jedinica za specijalne operacije, što znači da može da izbegne otkrivanje svoje lokacije, iako je Sablin u jednom Telegram postu rekao da su njegovi vojnici bili stacionirani u Rubežnoju, oko 80 kilometara od linije fronta.

Čak i ako nije najhrabrija jedinica, Kaskada je verovatno najbolje povezana i redovno je obilaze posetioci visokog ranga. Sergej Кirijenko, prvi zamenik šefa ruske predsedničke administracije, bio je u poseti tri puta.

Tokom poslednje posete Кirijenka 16. marta, Sablin je napisao na svom Telegramu da je razgovarao o tome kako čuva svoje "osoblje bezbednim" pre nego što je upoznao svog posetioca sa borcem u proruskoj jedinici Donjecke Narodne Republike (DNR).

- Ovi herojski momci snose najveći teret bitaka za oslobođenje DNR - rekao je on.

"Ja nisam bilo ko"

U oktobru prošle godine podigla se prašina oko snimka na kojem sin portparola Kremlja Dmitrija Peskova odbija mobilizaciju

 

 

Dmitri Nizovcev, voditelj kanala "Popularna politika" na "Jutjubu" koji su pokrenule pristalice ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, nazvao je Nikolaja Peskova i razgovor preneo uživo na internetu.

Predstavivši se kao komesar Nizovcev, rekao je Nikolaju da mu je poslat poziv za mobilizaciju i naredio mu da se sutra u 10 sati pojavi na lekarskom pregledu.

- Morate da shvatite, ako znate da sam ja Peskov, koliko je pogrešno da me pošaljete tamo. Ukratko, bavim se time na drugom nivou. Uradiću šta mi se kaže. Ako Vladimir Vladimirovič (Putin) kaže da treba da idem, ja ću ići. Ali, ja nisam bilo ko - odgovorio je zamuckujući sin portparola Kremlja.

(Republika/Blic)

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading