ON BI MOGAO DA BUDE PUTINOV NASLEDNIK! Pisac putinovih govora SVE otkrio

Autor:

Svet

26.03.2023

13:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekadašnji pisac Putinovih govora rekao je da je ruskog predsednika video kao dobrog menadžera.

ON BI MOGAO DA BUDE PUTINOV NASLEDNIK! Pisac putinovih govora SVE otkrio

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin, predsednik Rusije

Politički konsultant Abas Galjamov bio je jedan od pisaca govora ruskog predsednika Vladimira Putina a nedavno su za njim ruske vlasti raspisale poternicu.

U intervjuu gruzijskoj redakciji Radija Slobodna Evropa/Radio Slobode, on govori o sporovima sa ruskim liderom i njegovom možda iznenađujućem izboru za Putinovog naslednika.

On je rekao da, s obzirom na to da nije bio glavni pisac govora, nije imao prilike da direktno sa njim komunicira, ali je bio prisutna na sastancima.

- Po mom mišljenju, moj opšti utisak o Putinu je da je bio dobar menadžer. Bio je veoma racionalan, vrlo logičan; zaista niste mogli da ga zamislite u to vreme da radi ono što radi sada. Znao je da postavlja pitanja, pazio je da ne pritiska ljude slušajući njihove odgovore, jer kada si ti veliki šef i ako izneseš svoje mišljenje, onda bi svi drugi ljudi mogli podržati tvoje mišljenje umesto da iznesu svoje. Zato je pazio da to izbegne. Kad je počeo rat, uvek sam razmišljao kako je moguće da se čovek kojeg sam poznavao pre mnogo godina pretvorio u ovo što je sada? – rekao je Galjamov, prenosi Index.hr, pisanja Radija Slobodna Evropa.

Galjamov je opisao i kako je rešio da više ne sarađuje sa predsednikom.

- Pa, prava prelomna tačka bila je 2014. godina, kada sam napustio državnu službu i pomislio - nikad više. Odlučio sam da se više nikada neću vratiti u državnu službu, da neću više raditi za državu. Bilo je to 2014., odmah nakon ruske aneksije Krima, a onda je druga prelomna tačka bila 2018. godina, kada sam već odlučio da sam u sukobu s Kremljom. U to vreme već sam radio kao nezavisni politički savetnik, ali sam ipak imao relativno normalan odnos s predsedničkom administracijom. Ali onda se 2018. situacija počela menjati s loše na goru - vlasti je pao rejting, a protestno raspoloženje počelo je rasti u zemlji. Počeli su da pritiskaju one koji su ih ranije javno kritikovali…Imao sam jednu svađu s njima, pa drugu svađu s njima, treću… Onda su poslali drugu osobu da se obračuna sa mnom. I opet nove svađe i počeli su mi govoriti: "Samo ćeš gladovati, nećeš imati novca da prehraniš svoju porodicu". Nisu mi tada pretili zatvorom. To je istina; ne bih lagao o ovome. Pretili su mi da ću izgubiti sve ugovore i da neću moći raditi kao politički savetnik u Rusiji. Tako sam u to vreme odlučio da preselim svoju porodicu u Izrael…. A poslednja prelomna tačka bio je početak ovog rata. Čim je počeo rat, a ja sam ga počeo kritikovati, svi moji ruski ugovori su odmah raskinuti - naveo je Galjamov.

Medvedev nasleđuje Putina?

Zanimljivo je i to što Galjamov kao starog/novog naslednika vidi Dmitrija Medvedeva.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Dmitrij Medevedev

 

– Sudeći po onome što se poslednjih meseci dešava u ruskoj politici, to će ponovo biti bivši predsednik Dmitrij Medvedev. Upravo krajem decembra 2022. Putin ga je imenovao za prvog zamenika vojno-industrijske komisije, što Medvedevu daje velika ovlašćenja i on može aktivno da se meša u poslove aktuelne vlasti. I tamo je veoma aktivan. Putin je bio prilično nepredvidiv tokom protekle godine. Ponekad radi stvari koje su apsolutno nelogične ili su u suprotnosti sa stvarima koje je ranije radio. Ali ako u tome ima ikakve logike, onda je to verovatno odluka o promovisanju Medvedeva. Mislim da će biti imenovan za premijera u narednih nekoliko meseci kada shvati da je njegova nova ofanziva propala. Ako (Putin) uspe da pobedi, neće ništa promeniti; on sam želi da bude zaslužan za pobedu. Ali kada oseti da ne uspeva, mislim da će promeniti vladu, ponovo imenovati Medvedeva i učiniti ga političkim premijerom, a ne samo tehničkim kao ranije. To jest, Putin će mu dati moć da kontroliše sprovođenje zakona i vojsku i reći mu: „Hej, samo napred, pobedi u ratu. Sada si ti odgovoran za ovo” – navodi Galjamov.

Putin bi time, kako kaže, postigao dve stvari.

- Prvo bi odgovornost prebacio na tu osobu, na njegovog budućeg naslednika. Ne želi da preuzme odgovornost za poraz. Za njega je odgovornost za poraze nešto najgore što se može zamisliti. Želi da se uveri da za to nije kriv, bar u svojim očima, pred svojim prijateljima, pred istorijom. Dakle, sa ove tačke gledišta, bolje je snositi odgovornost za neuspele izbore, za grešku u izboru kandidata za naslednika, zar ne? „Da, izabrao sam pogrešnog naslednika, ali nisam odgovoran za poraz u ratu“. A ako Medvedev izgubi i bude poražen, to je samo njegov poraz i u tom slučaju Putin bi mogao da pokuša da se vrati i kaže: „Izvinite, izneverio me je, sad ću morati da počnem iznova“ – zaključio je Galjamov.

Podsetimo, ruska policija stavila je Galjamova na listu poternica za osumnjičene za kriminal, što je poslednji korak u sveobuhvatnom obračunu sa neistomišljenicima.

Rusko ministarstvo pravde dodalo je Galjamova prošlog meseca u svoj registar stranih agenata, oznaku koja donosi dodatnu kontrolu vlade i nosi jake pežorativne konotacije koje imaju za cilj da potkopaju kredibilitet primaoca.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading