OGLASILE SE SAD POVODOM RUSKOG RASPOREĐIVANJA NUKLEARNOG ORUŽJA U BELORUSIJI: Amerikanci poručili samo jedno

Autor:

Svet

26.03.2023

08:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ostaju predani kolektivnoj odbrani NATO saveza.

OGLASILE SE SAD POVODOM RUSKOG RASPOREĐIVANJA NUKLEARNOG ORUŽJA U BELORUSIJI: Amerikanci poručili samo jedno

Foto: Tanjug/AP

Američko ministarstvo odbrane saopštilo je da nema naznaka da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje nakon što je Moskva najavila raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji.

- Videli smo izveštaje o ruskoj objavi i nastavićemo da pratimo ovu situaciju, navodi se u pisanoj izjavi kancelarije za medije ministarstva odbrane, prenosi Index.hr.

- Nismo videli nijedan razlog za prilagođavanje našeg vlastitog strateškog nuklearnog stava niti bilo kakve naznake da se Rusija priprema da koristi nuklearno oružje. Ostajemo predani kolektivnoj odbrani NATO saveza -  dodaje se.

Rusija će taktičko nuklearno oružje rasporediti na beloruskom području


Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je juče da će Moskva rasporediti taktičko nuklearno oružje na području svog saveznika Belorusije, zemlje na pragu Evropske unije.

- U tome nema ništa neobično: Sjedinjene Države rade to već decenijama. Odavno raspoređuju taktičko nuklearno oružje na teritoriju svojih saveznika - rekao je Putin u razgovoru za rusku televiziju.

- Dogovorili smo se da ćemo učiniti isto - dodao je, rekavši da ima pristanak Minska.

Već su, kako kaže, pomagali beloruskim kolegama i opremali njihove avione ne kršeći međunarodne ugovore o neširenju nuklearnog oružja.

- Deset aviona je spremno za upotrebu takve vrste oružja - rekao je Putin.

"Rusija ima čime da uzvrati"

Kako je Putin naglasio, ova odluka je potaknuta spremnošću Londona da pošalje Ukrajini oružje sa osiromašenim uranijem, o čemu je nedavno govorila britanska zvaničnica. Putin je zapretio da će posegnuti za istom vrstom oružja ako ga Kijev dobije.

- Rusija, svakako, ima čime da uzvrati. Imamo, bez preterivanja, stotine hiljada takvih granata. Zasad ih nećemo koristiti koristiti - rekao je ruski predsednik.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading