HAOS NA ULICAMA FRANCUSKE: Policija baca suzavce i šok bombe na demonstrante (VIDEO)

Autor: Republika

Svet

25.03.2023

16:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mobilisano je oko 3.000 policajaca.

HAOS NA ULICAMA FRANCUSKE: Policija baca suzavce i šok bombe na demonstrante (VIDEO)

Foto: tvitter.com/printscreen

Protesti u Francuskoj

U Francuskoj su u toku sukobi policije i demonstranata na protestima protiv projekta vodenih mega rezervoara za navodnjavanje u Sante-Solinu na zapadu zemlje.

Snimci francuskih medija prikazuju najmanje dva vozila žandarmerije u plamenu, a vlasti su upozorile na prisustvo “nekoliko stotina radikalnih pojedinaca” koji planiraju “nasilne akcije”.

Demonstranti se sukobljavaju sa žandarmima. Snage bezbednost ispaljuju suzavac i šok bombe kako bi sprečiti opsadu vodenih rezervoara.

Mobilisano je oko 3.000 policajaca, a procene o okupljenim protestantima idu od 6.000 koliko je jutros krenulo ka rezervoarima, do 30.000 koliko tvrde organizatori.

Sante-Solin je deo skupa od 16 rezervoara, ukupnog kapaciteta oko šest miliona kubnih metara, koji će biti izgrađeni u okviru projekta koji od 2018. godine sprovodi zadruga od 450 poljoprivrednika, a uz podršku države. Ima za cilj da skladišti vodu iz površinskih voda zimi, kako bi navodnjavao useve leti kada su padavine oskudne. Njegovi zagovornici to postavljaju kao uslov za opstanak farmi suočenih sa pretnjom periodičnih suša.

Demonstranti zahtevaju moratorijum

Protivnici osuđuju „grabljenje“ vode od strane „agroindustrije“ u vreme klimatskih promena i zahtevaju moratorijum na njihovu izgradnju kako bi pokrenuli „pravi teritorijalni projekat“ o „dodeli vode“.

Za ekološke organizacije, mega-rezervoari su oličenje poljoprivrednog sistema koji intenzivno koristi vodu, traži “palijativna rešenja” za sve veće, ponavljajuće suše i koji održava iluziju da je manja adaptacija na klimatske promene dovoljna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading