KAO PRED NAPAD NA SRJ: CNN objavio izveštaj o Severnoj Koreji

Autor:

Svet

24.03.2023

13:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pogubljenja bez sudskih presuda, silovanja, prisilni abortusi, zatvorske kazne bez suđenja, mučenje i izgladnjivanja zatvorenika su samo neke od zloupotreba koje su uobičajene u severnokorejskim zatvorima i drugim pritvorskim objektima, prenosi Si-En-En (CNN) pozivajući se na izveštaj jedne nevladine organizacije.

KAO PRED NAPAD NA SRJ: CNN objavio izveštaj o Severnoj Koreji

Foto: Tanjug/AP

Koristeći intervjue sa stotinama preživelih svedoka i počinilaca zlostavljanja koji su pobegli iz zemlje, zajedno sa zvaničnim dokumentima, satelitskim snimcima, arhitektonskim analizama i digitalnim modeliranjem kaznenih objekata, neprofitna nevladina organizacija "Koreja fjučer" je sačinila ono za šta tvrdi da je do sada najdetaljniji  prikaz života unutar kaznenog sistema Severne Koreje.

"Svrha našeg izveštaja je u osnovi da obelodani kršenja ljudskih prava koja su se dogodila u kaznenim sistemima Severne Koreje. On pokazuje  da čak i 10 godina nakon što su UN formirale istražnu komisiju i dalje postoje sistematska i rasprostranjena kršenja ljudskih prava“, rekao je Kim Jivon, istražitelj Koreja fjučer, koja ima kancelarije u Londonu, Seulu i Hagu i fokusirana je na pitanja ljudskih prava u Severnoj Koreji.

Pored izrade 3D modela nekih od pritvorskih jedinica, organizacija je dokumentovala, kako tvrdi,  više od 1.000 slučajeva mučenja i okrutnog, nehumanog ili ponižavajućeg postupanja, stotine slučajeva silovanja i drugih oblika seksualnog nasilja i više od 100 slučajeva uskraćivanje prava na život.

"U poređenju sa sovjetskim Gulagom, kazneni sistem Severne Koreje nije zatvaranje i rehabilitacija osoba osuđenih od strane suda u bezbednim i humanim objektima. Niti je njegova svrha da smanji recidivizam i poveća javnu bezbednost“, navodi se u izvještaju.

Prema izveštaju, reč je o" izolaciji osoba iz društva čije je ponašanje u suprotnosti sa podržavanjem jedinstvenog autoriteta vrhovnog vođe Kim Džong Una".

U izveštaju se navodi da je identifikovano stotine aktivnih učesnika za koje se dokumentuje da su učestvovali u nasilju i poziva se na istrage i krivično gonjenje za zloupotrebu, navodi CNN.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading