ZELENSKOM STIŽE MILION GRANATA: EU odobrila vojnu pomoć Ukrajini

Autor:

Svet

24.03.2023

12:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lideri Evropske unije dogovorili su se na samitu u Briselu da Ukrajini pošalju milion komada artiljerijske municije u narednih 12 meseci.

ZELENSKOM STIŽE MILION GRANATA: EU odobrila vojnu pomoć Ukrajini

Foto: Tanjug/AP

Strani mediji prenose da je odluka doneta u trenutku kada se Kijev suočava s nestašicom municije nakon više od godinu dana od početka ruske agresije na Ukrajinu.

Foto: Tanjug/AP

Odluka doneta na samitu Evropske unije u Briselu

Estonska premijerka Kaja Kalas iznela je prošlog meseca predlog da EU uspostavi zajednički plan nabavke sličan onom koji je osmišljen tokom pandemije koronavirusa za kupovinu vakcina.

Foto: Tanjug/AP

Estonska premijerka Kaja Kalas

- Najhitnija potreba Ukrajine je brzo slanje municije jer bi to moglo da donese prevagu u ovom ratu - rekla je Kalasova.

Odluka lidera Unije usledila je nakon što je Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, kazao da su u ovom trenutku sukobi toliko intenzivni da vojska pod komandom ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog upotrebljava od 4.000 do 7.000 granata dnevno.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski vojnik na frontu

To je značajno manje u odnosu na 20.000 komada artiljerijske municije, koliko svakog dana na ukrajinske položaje ispale Rusi, a što je više i od zapadne proizvodnje.

Foto: Tanjug/AP

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO

- Trenutna stopa potrošnje municije veća je od trenutne stope proizvodnje - rekao je Stoltenberg.

Foto: Tanjug/AP

 

On je ocenio da ruski predsednik Vladimir Putin trenutno nema nikakve planove za mir u Ukrajini i da zbog toga Zapad treba da se pripremi da Kijevu još dugo vremena dostavlja pomoć.

Stoltenberg je kazao da SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i druge zapadne zemlje moraju da budu spremne da podrže Ukrajinu oružjem, municijom i rezervnim delovima.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski s vojnikom u Bahmutu

- Potreba će i dalje postojati jer je ovo rat iscrpljivanja, a reč je o industrijskim kapacitetima za održavanje podrške - rekao je generalni sekretar Alijanse.

Ukrajinska vlada, Svetska banka, Evropska komisija i Ujedinjene nacije procenili su da su troškovi potrebni za obnovu i oporavak Ukrajine porasli su na 383 milijarde evra.

Foto: Tanjug/AP

Za obnovu Ukrajine potrebno 383 milijarde evra

Prema novoj proceni, koja obuhvata period od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. do njene prve godišnjice, sredstva za rekonstrukciju i oporavak biće potrebna u periodu od deset godina, a moraće da budu obezbeđivana i iz javnih i iz privatnih fondova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading