PUTUJE U TAJVAN DA SPREČI RAT! Evo ko je čovek čija istorijska poseta može biti prekretnica u odnosima

Autor:

Svet

22.03.2023

21:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši predsednik Tajvana Ma Jing-Jao biće prvi bivši državnik koji će posetiti Kinu još od Građanskog rata 1949. godine kada su "de facto" formirane dve kineske države.

PUTUJE U TAJVAN DA SPREČI RAT! Evo ko je čovek čija istorijska poseta može biti prekretnica u odnosima

Foto: Profimedia

Bivši predsednik Tajvana Ma Jing-Jao će posetiti Narodnu Republiku Kinu u toku sledeće nedelje, piše "CNN".

To će biti prva poseta nekog bivšeg visokog zvaničnika Tajvana još od Građanskog rata 1949. godine. Tada su nastale "de facto" dve kineske države.

Ma Jing-Jao, član tajvanske opozicione partije, boraviće u Kini u periodu od 27. marta do 7. aprila, saoptšila je njegova fondacija u nedelju 19. marta. On će odati počast svojim precima u jugozapadnoj provinciji Hunan i predvodiće delegaciju tajvanskih studenata koji će se upoznati sa svojim vršnjacima u Kini, piše Mondo.

Iako se putovanje dešava u privatnoj režiji, ispunjeno je istorijskom simbolikom i dolazi u vreme najvećih tenzija između Kine i Tajvana zbog mnogobrojnih spekulacija, pretnji, najava i analiza da bi u bližoj budućnosti navodno moglo doći do rata između ove dve zemlje. Komunistička partija Kine nikada nije imala vlast nad Tajvanom, ali je uvek tvrdila i smatrala Tajvan kao deo svoje teritorije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading