I POKOJNI PAPA NIJE MOGAO DA ZAOBIĐE ISPITIVANJE: Obelodanjene istrage o seksualnom ZLOSTAVLJANJU!

Autor:

Svet

21.03.2023

18:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Minhenski tužioci ispitali su 45 slučajeva mogućih prekršaja crkvenih zvaničnika koji su proizašli iz izveštaja o tome kako je nadbiskupija postupala u slučajevima zlostavljanja.

I POKOJNI PAPA NIJE MOGAO DA ZAOBIĐE ISPITIVANJE: Obelodanjene istrage o seksualnom ZLOSTAVLJANJU!

Foto: Printskrin

Nemački tužioci, koji istražuju istorijske slučajeve seksualnog zlostavljanja počinjenog od sveštenstva u Minhenskoj nadbiskupiji, rekli su danas da su svojevremeno vodili istragu protiv pokojnog pape Benedikta XVI zbog sumnje da je saučesnik u zlostavljanju, ali su kasnije odustali od istrage.

Minhenski tužioci ispitali su 45 slučajeva mogućih prekršaja crkvenih zvaničnika koji su proizašli iz izveštaja o tome kako je nadbiskupija postupala u slučajevima zlostavljanja između 1945. i 2019. godine, prenosi AP.

Tadašnji kardinal Jozef Racinger bio je tamo nadbiskup od 1977. do 1982. godine, a izveštaj advokatske firme, koji je naručila nadbiskupija i objavljen u januaru 2022, okrivio je njegovo vođenje četiri slučaja za to vreme.

Benedikt, koji je umro u decembru, gotovo 10 godina nakon penzionisanja kao papa, zatražio je oproštaj za sve "teške greške" u postupanju u slučajevima zlostavljanja, ali je negirao bilo kakvu ličnu ili konkretnu nepravdu.

Tužioci su rekli da su u to vreme tri živa crkvena kadrovska menadžera neko vreme bila na listi osumnjičenih tokom istrage, prenosi AP pozivajući se na DPA.

Bili su to Benedikt, zatim njegov naslednik u Minhenu Fridrih Veter, koji je služio od 1982. do 2008. godine, kao i bivši generalni vikar Gerhard Gruber.

Navodi se da su svi postupci vremenom obustavljeni jer nije pronađena dovoljna sumnja za krivično delo nekog od njih trojice.

Agencija podseća da je, kao kardinal u Rimu i kao papa, Benedikt učinio više nego bilo ko pre njega da okrene Vatikan protiv seksualnog zlostavljanja sveštenstva, provodeći evolutivne promene u crkvenom zakonu kako bi bilo olakšano otkrivanje sveštenika predatora, ali je ostalo još mnogo toga da se uradi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading