DANAS SU SVE OČI UPRTE U RUSIJU! Šta znači poseta kineskog lidera Putinu? Evo i ko ga je dočekao na aerodromu

Autor:

Svet

20.03.2023

13:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dvojica lidera sastaće se u Kremlju u 15 sati po lokalnom vremenu.

DANAS SU SVE OČI UPRTE U RUSIJU! Šta znači poseta kineskog lidera Putinu? Evo i ko ga je dočekao na aerodromu

Foto: Twitter

Zvanična poseta ruskog lidera Si Đinpinga Rusiji i sastanak sa kolegom Vladimirom Putinom ove nedelje je prilika da se pokaže rastući diplomatski uticaj Kine na svetskoj sceni i njena ambicija da "poljulja" globalni poredak predvođen SAD.

Ipak, u mnogim zapadnim zemljama na ovu posetu gledaju drugačije, dvojica autokrata dugo jedan drugog opisuju kao iskrene prijatelje koji se rukuju dok Evropa besni.

Peking je ovu posetu Moskvi opisao kao "putovanje mira", gde bi Si Đinping trebalo da "odigra konstruktivnu ulogu u promociji mirovnih pregovora" o ratu u Ukrajini, prenosi Telegraf.rs.

Republika

Foto: Tanjug-AP

Si Đinping stigao u Moskvu

 

Poseta se događa samo nekoliko dana nakon što je Kina ostvarila veliku diplomatsku pobedu posredujući u iznenadnom zbližavanju između Saudijske Arabije i Irana, pomažući dvojici velikih rivala da obnove diplomatske veze.

Međutim, nekoliko sati nakon što je najavljena poseta kineskog predsednika Moskvi, Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje Vladimira Putina, zbog navodnih ratnih zločina.

Republika

Foto: Tanjug-AP

Si Đinping u Moskvi

 

Sada će se kineski lider naći za istim stolom sa osumnjičenim ratnim zločincem, kojeg je nazivao najboljim prijateljem i zaklinjao se na partnerstvo bez granica.

Za SAD i veći deo Evrope, poseta Sija Moskvi je oštar iskaz podrške sve izolovanijem Putinu, u vreme kada njegovoj vojsci ponestaje zaliha, a ruska ekonomija se bori pod zapadnim sankcijama.

Poslednjih nedelja su zapadni zvaničnici izazi izrazili zabrinutost da Kina obezbeđuje oružanu pomoć ruskoj vojsci. Peking je odbacio te navode i optužio Vašington da produžava rat "dolivajući ulje na vatru" na frontu, dajući oružje Ukrajini.

Američki zvaničnici su rekli da će pomno pratiti da li Kina dostavlja oružje Rusiji, dok Si Đinping i Putin sastanče. I Ukrajina će takođe pratiti sitauciju.

- Iskreno se nadamo da Kina neće postati saučesnik u ovom stravičnom ratu - rekla je Oksana Markarova, ukrajinski ambasador u Vašingtonu za CNN.

Diplomatski hod po žici

Kineski lider će u Moskvi hodati po tankoj žici, dok pokušava da Kinu svetu predstavi kao neutralnog mirotvorca, dok istovremeno produbljuje veze sa Rusijom, a bez da dodatno razljuti Evropu - ključnog trgovinskog partnera.

U članku objavljenom u ruskim državnim medijima u ponedeljak, Si je svoju predstojeću posetu opisao kao "putovanje prijateljstva, saradnje i mira“, obećavajući da će otvoriti "novo poglavlje" bilateralnih odnosa.

Takođe je tvrdio da je Kina "sve vreme podržavala objektivan i nepristrasan stav" o Ukrajini i "aktivno promovisala mirovne pregovore".

Republika

Foto: Tanjug/AP

Si Đinping

 

The People’s Daily, koji je glavno glasilo kineske Komunističke partije, istog dana objavio je Putinovo pismo u kojem se hvali "drug Si" i u kom upozorava da će zapadne sile jednog dana doći po Kinu.

"Kristalno je jasno da NATO teži globalnom dometu i nastoji da prodre u Azijsko-pacifički region“, napisao je Putin.

Brajan Hart, saradnik Kineskog projekta moći u Centru za strateške i međunarodne studije, rekao je da se Si nada da će iskoristiti ovo putovanje da se predstavi kao državnik i da prikaže Kinu kao veliku globalnu silu i mirovnjaka sposobnog da oblikuje globalne događaje.

Tajming dugo očekivanog sastanka nije slučajnost, jer omogućava kineskom lideru da iskoristi zamah nedavne diplomatske pobede Pekinga na Bliskom istoku kako bi oblikovao, ili pak dao privid oblikovanja, putanji rata u Ukrajini, smatra Hart.

"Međutim, rat će biti mnogo komplikovaniji zadatak. Glavno pitanje jeste da li, i koliko, Si pokušava da koristi svoj uticaj na ruske poteze u daljem ratu. Do sada nismo videli da je Si preduzeo konkretne korake da doprinese završetku sukoba", rekao je Hart.

Uprkos tvrdnjama o neutralnosti i pozivima na mirovne pregovore, Peking je ponudio Moskvi preko potrebnu diplomatsku i ekonomsku podršku tokom invazije.

Kina je ponavljala rusku propagandu, optuživala Zapad da provocira u ratu Ukrajini i više puta je stala na stranu Rusije u blokiranju međunarodne akcije protiv Moskve zbog invazije.

Produbila je trgovinske veze sa svojim komšijum na severu, kupujući ogromne količine nafte i gasa po povoljnim cenama, i na taj način punila Putinovu riznicu.

Takođe, kineska vojska je nastavila da obavlja vojne vežbe sa ruskom vojskom.

Danima uoči posete, rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su Rusija, Kina i Iran uspešno završile pomorske bojne vežbe na Arapskom moru.

Nepravilna pozicija Pekinga takođe je očigledna u njegovim diplomatskim angažmanima sa Moskvom i Ukrajinom – asimetrija koja je dodatno naglašena Sijevom posetom Rusiji.

Prema Hartovom izveštaju, kineski ministri spoljnih poslova razgovarali su sa svojim ukrajinskim kolegama samo pet puta od početka rata. Poređenja radi, kineski zvaničnici, uključujući Sija, njegove visoke diplomate i druge visoke lidere, razgovarali su sa ruskim zvaničnicima 29 puta.

Si je razgovarao sa Putinom četiri puta od početka invazije, uključujući i lični susret na regionalnom samitu u Centralnoj Aziji prošlog septembra.

Ali još nije obavio nijedan telefonski razgovor sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Promovisanje "mirovnih pregovora"

Dugo očekivana poseta kineskog lidera Moskvi takođe dolazi nakon objavljivanja dokumenta o stavu Kine o "političkom rešenju" rata – potezu Pekinga da ojača svoje akreditive kao potencijalnog posrednika u miru.

Ali plan je izazvao samo mlak prijem u Moskvi i Kijevu, a zapadni zvaničnici su ga široko kritikovali zbog nedostatka sadržaja, pa čak i zbog neuspeha da priznaju rusko kršenje suvereniteta Ukrajine.

Za sada, američki i evropski zvaničnici i dalje sa skepticizmom i zabrinutošću gledaju na ulogu Pekinga kao posrednika u miru.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je da će svaki okvir koji ponudi Peking biti "jednostran i odražavati samo rusku perspektivu".

- Sadašnji prekid vatre je zapravo ratifikacija ruskog osvajanja. Rusija bi bila slobodna da koristi prekid vatre samo da bi dodatno učvrstila svoje pozicije u Ukrajini kako bi obnovila i osvežila svoje snage tako da mogu ponovo da započnu napade na Ukrajinu u trenutku po svom izboru - rekao je on.

Ko je Sija dočekao na crvenom tepihu?

Avion kineskog lidera sleteo je na aerodrom Vnukovo, a kineskog lidera na crvenom tepihu je dočekao zamenik premijera Dmitrij Černišenko.

Vojni orkestar je potom svirao himne obe države.

Republika

Foto: Tanjug-AP

Si Đinping i Vladimir Putin

 

Odmah po dolasku Si Đinping je rekao da je uveren da će njegova poseta biti plodonosna.

- Kina i Rusija su dobre komšije i pouzdani partneri, koje povezuju planine i reke. Siguran sam da će moja poseta biti plodonosna i da će dati novi podsticaj zdravom i stabilnom razvoju kinesko-ruskih odnosa - rekao je Si Đinping.

On je istakao i da će sa Putinom razmeniti stavove oko bilateralnih odnosa, ali i važnih regionalih i međunarodnih tema od zajedničkog interesa.

Dvojica predsednika srešće se u Kremlju u 15 sati po lokalnom vremenu, najavljeno je ranije iz ruskog predsedništva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading