KINA OŠTRA PREMA PRIŠTINI: Mešate se u naša unutrašnje interese, to vam nećemo dozvoliti

Autor: Republika

Svet

19.03.2023

10:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Kineska strana poziva privremene institucije samouprave u Prištini da se pridržavaju principa jedne Kine i prestanu da potkopavaju suštinske interese Kine.

KINA OŠTRA PREMA PRIŠTINI: Mešate se u naša unutrašnje interese, to vam nećemo dozvoliti

Foto: Profimedia

Bivši premijer tzv. Kosova i kopredsedavajući “Interparlamentarne unije za kinesku politiku” Avdulah Hoti, bio je na čelu međupartijske grupu Skupštine tzv. Kosova u posetu Tajvanu od 11. do 16. marta

Iz ambasade NR Kine u Beogradu poručuju da su političari privremenih institucija samouprave u Prištini posetom kineskom regionu Tajvan otvoreno podržali separatističke snage.

- Ova akcija ozbiljno narušava nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet Kine i grubo se meša u kineske unutrašnje stvari, čemu se kineska strana odlučno protivi. Tajvan je neodvojivi deo kineske teritorije i pitanje Tajvana je čisto unutrašnja stvar Kine i u njega se ne mogu mešati nikakve spoljne sile - kažu iz ambasade.

Foto: Shutterstock

 

Dodaje se da je princip jedne Kine priznata osnovna norma međunarodnih odnosa i univerzalni konsenzus međunarodne zajednice.

- Kineska strana oštro upozorava dotične političare u Prištini da odmah prekinu svoje političko manevrisanje po pitanju Tajvana, prestanu da šalju bilo kakve pogrešne signale separatističkim snagama "nezavisnosti Tajvana" i prestanu da se ponašaju kao pioni "nezavisnosti Tajvana" i anti-kineskih snaga - ističu iz kineskog poslanstva.

Kineska strana upozorava privremene institucije samouprave u Prištini da se poveru računa o principima jedne Kine i prestanu da potkopavaju suštinske interese Kine.

- Želeo bih da naglasim da je odlučnost Kine da čuva nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet nepokolebljiva i da svaki pokušaj bilo koje sile da igra na "kartu Tajvana" neće uspeti - zaključuju iz ambasade NR Kine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading