NJEN OTROV JE HILJADU PUTA TOKSIČNIJI OD CIJANIDA: Žena držala slatku životinjicu, a onda je osetila dva uboda u stomak

Autor:

Svet

18.03.2023

21:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otrov izaziva paralizu i usporava telo do tačke u kojoj neće moći da diše.

NJEN OTROV JE HILJADU PUTA TOKSIČNIJI OD CIJANIDA: Žena držala slatku životinjicu, a onda je osetila dva uboda u stomak

Foto: Tanjug/C. VITOROVIĆ

Opasnost, i to smrtonosna opasnost, često vreba tamo gde je najmanje očekujemo, na primer na plaži. I ova opasnost često ne dolazi u velikom obliku, već u malom.

Nema boljeg primera za potvrdu ove teze od slučaja koji se dogodio na popularnoj plaži u Sidneju. Tamo je 30-godišnja žena izvukla školjku iz mora u četvrtak oko 14.45 po lokalnom vremenu. Iz nje je ispala sićušna plavoprstenasta hobotnica duga oko 10 centimetara i dva puta je ugrizla za stomak. Bolničari su došli na plažu, ukazali ženi prvu pomoć i odvezli je u bolnicu na praćenje i dalje lečenje.

Žena je na sreću u stabilnom stanju jer plavoprstenasta hobotnica ima tetrodotoksin, otrov dovoljno jak da ubije više od 20 ljudi. Otrov izaziva paralizu i usporava telo do tačke u kojoj neće moći da diše. Tetrodotoksin je više od 1000 puta toksičniji za ljude od cijanida i za njega ne postoji antidot. Samo je nekoliko potvrđenih žrtava njihovih ujeda jer se hobotnice radije skrivaju u malim pukotinama, a ujedaju se samo ako se osećaju ugroženo ili izolovano od svog okruženja, prenosi Otvoreno more.

Zahvaljujući blagovremenoj intervenciji australijske zdravstvene službe, ovaj slučaj nije završio tragično, a mogao bi da bude upozorenje da se morskom svetu pristupa oprezno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading