ERDOGAN KAO POMIRITELJ: Očekuje da Ukrajina i Rusija se pridržavaju sporazuma (FOTO)

Autor: Republika

Svet

18.03.2023

16:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ujedinjene nacije i Turska su sklopile pakt sa Rusijom i Ukrajinom u julu obnovljen na dodatnih 120 dana u novembru da bi se borili protiv globalne krize sa hranom

ERDOGAN KAO POMIRITELJ: Očekuje da Ukrajina i Rusija  se pridržavaju sporazuma (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Sporazum kojim se dozvoljava izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka koji je trebalo da istekne danas je obnovljen.

To je izjavio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, dok je ministar ukrajinske vlade rekao da je produženje dogovoreno za 120 dana, prenosi agencija Rojters.

- Dogovor o koridoru za žito trebalo je da istekne danas. Kao rezultat naših razgovora sa dve strane, obezbedili smo produženje ovog sporazuma - rekao je Erdogan u govoru u zapadnom gradu Čanakaleu, ne precizirajući dužinu ugovorenog produženja.

Ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov rekao je da je ugovor produžen za 120 dana.

Ujedinjene nacije i Turska su sklopile pakt sa Rusijom i Ukrajinom u julu - obnovljen na dodatnih 120 dana u novembru - da bi se borili protiv globalne krize sa hranom koja je delimično bila podstaknuta sukobom Rusije i Ukrajine 24. februara 2022. godine, kako pišu Novosti.

Rusija je ranije tražila da se ugovor produži na samo 60 dana, što je upola manje od prethodnog perioda obnove, dok je Ukrajina insistirala na obnovi od 120 dana.

- Sporazum (Crnomorska inicijativa za žito) je produžen za 120 dana - napisao je Kubrakov na Tviteru.

- Zahvalan (generalnom sekretaru UN Antoniju) Guterešu, (UN), predsedniku Erdoganu, ministru Hulusiju Akaru i svim našim partnerima što su se pridržavali sporazuma - dodao je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading