ŠTA JE EVROPA SPREMILA ZA RUSIJU: Nalog za Putinovo hapšenje tek početak?

Autor: Tanjug, Republika

Svet

17.03.2023

20:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da je izdavanje naloga za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina važna odluka za međunarodnu pravdu, preneo je Rojters.

ŠTA JE EVROPA SPREMILA ZA RUSIJU: Nalog za Putinovo hapšenje tek početak?

Foto: Tanjug/AP

- Ovo je važna odluka za međunarodnu pravdu i za narod Ukrajine - rekao je on. 

Borelj je rekao da je taj potez samo početak procesa odgovornosti Rusije za zločine i zverstva u Ukrajini. Borelj je vest o nalogu za hapšenje Putina primio za vreme posete Skoplju.

Nakon susreta sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim on je rekao da je Međunarodni krivični sud (MKS), izdao nalog za hapšenje Putina zato što je “odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije dece i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Ruskoj Federaciji''.

Republika

Foto: AP Photo/Olivier Matthys

Žozep Borelj

Istakao je da MKS smatra da postoji razumna osnova da se veruje da "Putin ima individualnu odgovornost  za ove zločine". 

- Mi iz Evropske unije smo uvek jasno stavljali na znanje da svi odgovorni za nelegalnu agresiju protiv Ukrajine treba da budu izvedeni pred lice pravde. Ovaj nalog MKS-a je samo početak procesa odgovornosti ruskog lidera za zverstva i zločine počinjene u Ukrajini - izjavio je Borelj i dodao da nekažnjivosti ne sme da bude.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
mrNO

17.03.2023 21:26

Sud u Hagu je pojedinim narodima naneo veliku štetu a ne pravilnost. Ako je međunarodni što nesudi Amerika cima, Englezima za njihove zločine a bilo ih je.

zex

18.03.2023 07:04

@mrNO - Traze djavola i cackaju mecku.

Goran

18.03.2023 16:14

Samo neprekidno ubijati ukre i anglosaksone i biće sve u redu