DETALJI IZ NALOGA ZA HAPŠENJE PUTINA: Mali Ukrajinci kao ratni siročići dobijali ruske papire

Autor:

Svet

17.03.2023

17:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Deca odvođena hiljadama kilometara od svojih porodica, zabranjivamo im da kontaktiraju s porodicama, prisilno prevaspitavana...

DETALJI IZ NALOGA ZA HAPŠENJE PUTINA: Mali Ukrajinci kao ratni siročići dobijali ruske papire

Foto: Tanjug/AP

Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i Marije Aleksejevne Lvove-Belove, komesarke za prava deteta u Kancelariji predsednika Rusije. Svetski mediji otkrivaju detalje iz naloga, u kojima su navedeni veoma teški zločini koji se, između ostalog, tiču i ukrajinske dece, prenosi Telegraf.rs.

U jednom od slučajeva koje je otkrio Amnesti internešenal, jedan 11-godišnjak iz Marijupolja odvojen je od svoje majke prošlog aprila i od tada je nije video.

Na hiljade mališana su, kako se navodi, odvedeni hiljadama kilometara daleko od svojih porodica i zabranjeno im je da kontraktiraju s njima i "reedukovana" su kako bi postali proruski orijentisani, navela je Opservatorija za konflikte iz SAD.

Izveštaj UN iz novembra navodi da su deca tada smeštana u ruske porodice i primoravana da traže rusko državljanstvo, koje su dobijala po ubrzanoj proceduri "kao siročići".

U izveštajima UN i više organizacija za zaštitu ljudskih prava navodi se i da je postojala razgranata mreža pritvorskih i zatvorskih ustanova, kao i konvoja kojima su civili sistematski primoravani da napuštaju svoje domove.

Osim dece, i stari i ljudi s invaliditetima bili su odvajani od porodica, a mnogi od pritvorenika mučeni batinama, strujom i pretnjama egzekucijom, navodi se između ostalog u nalogu za Putinovo hapšenje.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
sinisa marjanovic

17.03.2023 19:05

I treba tako. To rade i usrainci rusima kao i hrvati srpskoj deci