EVROPSKE BANKE IZGUBILE 120 MILIJARDI EVRA: Žestoki udar krize u EU, korak do totalnog kolapsa!

Autor:

Svet

16.03.2023

09:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od propasti američke Silikon veli banke (SVB) 8. marta najgore prošla švajcarka Kredi Svis, čije su akcije za nedelju dana ostale bez petine ranije vrednosti.

EVROPSKE BANKE IZGUBILE 120 MILIJARDI EVRA: Žestoki udar krize u EU, korak do totalnog kolapsa!

Foto: pixabay.com

Evropske banke izgubile su više od 120 milijardi evra berzanske vrednosti u samo nedelju dana, nakon što je 8. marta objavljena propast američke Silikon veli banke (SVB) i ubrzo potom je došlo do kolapsa Signičr banke iz Njujorka.

Rojters navodi da su berzanski indeksi u Španiji i Italiji pali po četiri odsto pošto su se akcije evropskih banaka ponovo našle na udaru nakon rekordnog pada akcija švajcarske Kredi Svis, čiji je najveći deoničar saopštio da ne može da poveća svoj ulagački udeo od deset odsto.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Kredi Svis je u sredu prvi put pao na ispod dva švajcarska franka po akciji, nakon što je Saudijska nacionalna banka saopštila da ne može uvećati udeo u vlasničkoj strukturi finansijske institucije iz Ciriha zbog regulatornih problema.

Deonice švajcarske banke izgubile su više od petine vrednosti za nedelju dana, pa je trgovanje njenim akcijama obustavljano nekoliko puta na berzi da bi se smanjio obim trgovine i pad cene.

Za razliku od američkog finansijskog tržišta koje uvek može da računa da će administracija predsednika Džoa Bajdena doštampati dolare ukoliko to bude potrebno, banke na Starom kontinentu ne mogu to da očekuju od Evropske centralne banke (ECB).

Republika

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

 

Na Volstritu se vratio neki mir u utorak, što je narednog dana ojačalo azijsko tržište, a ulagači su se bacili u lov na imovinu propalog SVB.

- U kratkom roku dostigli smo stabilnost, ali iskreno ne znam koliko će ta stabilnost potrajati s obzirom na to da još nismo upućeni šta se konkretno dešava kada su u pitanju depoziti malih i srednji banaka širom SAD - rekao je Džon Brigs, šef za globalnu ekonomiju i strateški analitičar tržišta kompanije "Netvest markets".

Najveći gubici na berzama u Evropi

Kredi Svis 21%
BNP pariba 11,5%
Sosijete ženeral 11,1%
Komercbank  9,5%
Dojče bank 8,1%

Bugarska pred bankrotom, odlaže ulazak u evrozonu

Ministarstvo finansija Bugarske juče je saopštilo da toj zemlji preti bankrot i da postoji rizik po stabilnost fiksnog kursa bugarskog leva prema evru.

U izveštaju je navedeno da pristupanje Bugarske evrozoni mora da bude odloženo na neodređeno vreme, kao i da bi u trenutnoj situaciji pomoglo zaduživanje kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da bi se sačuvala fiskalna stabilnost, ali da to može da nametne ozbiljna finansijska ograničenja i da će u toj situaciji prihodi biti zamrznuti.

Doktor Propast: Kredi Svis liči na početak krize 2008.

Nurijel Rubini, ekonomista koji je u medijima poznat kao Doktor Propast zbog predviđanja svetske ekonomske krize koja je 2008. započela propašću američke banke Liman braders, objavio je novo predviđanje na Tviteru.

On je ocenio da kriza u kojoj se našla švajcarska banka Kredi Svis predstavlja Liman momenat za evropska i globalna finansijska tržišta.

- Isuviše velika da bi propala i takođe isuviše velika da bi bila spasena - tvitovao je Rubini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading