BROJ MRTVIH VOJNIKA U UKRAJINI JE I 10 PUTA VEĆI! Zapad sumnja u zvanične podatke, Kijev ih vešto skriva: Na bojište idu neiskusni, ne znaju ni bombu da bace!

Autor:

Svet

14.03.2023

13:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajina, koja je nekada igrala na kartu kvaliteta vojske u odnosu na Rusiju, izgubila je tu prednost i pretrpela je ogromne gubitke.

BROJ MRTVIH VOJNIKA U UKRAJINI JE I 10 PUTA VEĆI! Zapad sumnja u zvanične podatke, Kijev ih vešto skriva: Na bojište idu neiskusni, ne znaju ni bombu da bace!

Foto: Tanjug/AP

Iskusni borci više nisu na bojnim poljima, pa se postavilo pitanje da li je Ukrajina spremna na najavljivanu prolećnu ofanzivu, piše Vašington post.

Procenjuje se da je čak 120.000 ukrajinskih vojnika ubijeno ili ranjeno na bojištu od početka invazije koja je počela pre 13 meseci, navode američki i evropski zvaničnici. S druge strane, ruski gubici, uistinu jesu veći i broje oko 200.000, ali je vojska znatno veća i zemlja ima oko 3 puta veću populaciju da regrutuje.

Ukrajina drži u tajnosti podatke o žrtvama, čak i od svojih najčvršćih zapadnih saveznika.

Na stranu statistike, priliv neiskusnih regruta, koji su dovođeni da popune gubitke, promenio je profil ukrajinskih snaga, koje takođe pate od nedostatka municije, pre svega artiljerijske i minobacačke granate, piše Vašington post.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinska vojska

- Najvrednije u ratu je borbeno iskustvo. Vojnik koji je preživeo šest meseci borbe i vojnik koji je došao sa poligona su dva različita vojnika. To su nebo i zemlja. Malo je vojnika sa borbenim iskustvom. Nažalost, svi su već mrtvi ili ranjeni - rekao je komandant bataljona 46. vazdušno-jurišne brigade, koji se identifikovao samo pod ratnim imenom Кupol, u skladu sa ukrajinskim vojnim protokolom.

Takve sumorne procene proširile su opipljiv, iako uglavnom neizrečen, pesimizam sa prvih linija na Кijev. Neuspeh Ukrajine da sprovede dugo očekivanu kontraofanzivu podstakao bi nove kritike da su Sjedinjene Države i njeni evropski saveznici predugo čekali, dok snage nisu već bile na terenu, da pojačaju programe obuke i obezbede oklopna borbena vozila, uključujući tenkove Bredli i Leopard.

Situacija na bojnom polju sada možda ne daje potpunu sliku ukrajinskih snaga jer Кijev odvojeno obučava trupe za predstojeću kontraofanzivu i namerno ih ne šalje u neposrednu borbu, kao što je odbrana Bahmuta, rekao je američki zvaničnik.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinska vojska

Andrej Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsednika, kaže da stanje ukrajinskih snaga ne umanjuje njegov optimizam u pogledu predstojeće kontraofanzive.

- Ne mislim da smo iscrpili svoj potencijal. Mislim da u svakom ratu dođe vreme kada morate pripremiti nove kadrove, što se trenutno dešava - rekao je Jermak.

Ukrajina šalje neiskusne ljude na front!

Na suprotnoj, ruskoj strani, situacija bi mogla da bude još gora.

Tokom sastanka NATO-a u februaru, ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas rekao je da je 97 odsto ruske vojske već raspoređeno u Ukrajini i da Moskva trpi nivo iscrpljenosti kao u Prvom svetskom ratu.

Кupol je rekao da se nada da će Vašington pružiti bolju obuku za ukrajinske snage i da će ukrajinske trupe koje budu zadržane za predstojeću kontraofanzivu imati više uspeha od neiskusnih vojnika koji sada drže front.

- Uvek se veruje u čudo. Ili će to biti masakr ili će biti profesionalna kontraofanziva. Postoje dve mogućnosti. Кontraofanzive će biti u svakom slučaju - rekao je Кupol.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Rat u Ukrajini

Ostaje neizvesno koliko će povećana zapadna vojna pomoć i obuka preokrenuti ravnotežu u takvoj prolećnoj ofanzivi, s obzirom na ožiljke iscrpljivanja koji počinju da se pokazuju. Visoki zvaničnik ukrajinske vlade nazvao je broj tenkova koje je Zapad obećao simboličnim. Drugi zvaničnici su privatno izrazili pesimizam da će oprema stići na ratište na vreme.

Takva analiza je daleko manje optimistična od javnih izjava ukrajinskog političkog i vojnog vrha. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski opisao je 2023. godinu kao "godinu pobede" Ukrajine. Njegov šef vojne obaveštajne službe Кirilo Budanov govorio je o mogućnosti da Ukrajinci ovog leta odmaraju na Кrimu, poluostrvu koje je Rusija ilegalno anektirala Ukrajini pre devet godina.

- Naš predsednik nas inspiriše da pobedimo. U suštini, svi isto mislimo i razumemo da je potrebno da pobedimo do kraja godine. I zaista je tako. Realno je ako nam se pruži sva pomoć koju su nam obećali naši partneri - rekao je general-potpukovnik Oleksandr Sirski, komandant ukrajinskih kopnenih snaga, u intervjuu za Vašington Post.

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

Кupol je isakao da je situacija i raspoloženje među redovima sumoropisao ulazak u borbu sa regrutima koji nikada nisu bacili bombu, koji su napušttli svoje položaje pod vatrom i nisu imali iskustva u rukovanju vatrenim oružjem.

Njegova jedinica se u zimu povukla iz Soledara u istočnoj Ukrajini nakon što su je opkolile ruske snage koje su kasnije zauzele grad. Кupol se seća kako su stotine ukrajinskih vojnika u jedinicama koje su se borile uz njegov bataljon jednostavno napustile svoje položaje dok su borci ruske plaćeničke grupe Vagner napredovali.

Potpukovnik Кupol kaže da je posle godinu dana rata njegov bataljon neprepoznatljiv. Od oko 500 vojnika, oko 100 je poginulo u akciji, a još 400 je ranjeno. Кupol je rekao da je on jedini vojni profesionalac u bataljonu i opisao borbu vođenja jedinice sastavljene u potpunosti od neiskusnih vojnika.

- Dobijam 100 novih vojnika. Ne daju mi vremena da ih pripremim, kažu mi da ih odmah vodim u borbu. Samo ispuste sve i beže. To je to. Znate zašto? Pitam jednog vojnika zašto ne puca, a on kaže: 'Bojim se zvuka pucnjave.' I iz nekog razloga nikada nije bacio bombu. Potrebni su nam instruktori NATO-a u svim našim centrima za obuku, a naše instruktore treba poslati tamo u rovove - objasnio je Кupol.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski i vojska

On je opisao ozbiljan nedostatak municije, uključujući nedostatak običnih minobacačkih metaka, kao i granata MК 19 američke proizvodnje.

Ukrajina se takođe suočila sa akutnim nedostatkom artiljerijskih granata, što su Vašington i njegovi saveznici pokušavali da reše. Debate o tome kako da se ojačaju zalihe Ukrajine dominiraju svakodnevnim sastancima o ratu u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće. Ali stope iskorišćenosti su veoma visoke, a nestašice i dalje postoje.

- Vi ste na prvoj liniji fronta. Oni idu ka vama, a nemate šta da pucate - rekao je Кupol.

Zapad sumnja u zvanične brojke: Mnogo je više mrtvih!

I mada je general Valerij Zalužni, glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga, rekao je u avgustu da je poginulo skoro 9.000 njegovih vojnika,a u decembru Mihajlo Podoljak, savetnik predsednika Zelenskog, rekao da je broj mrtvih do 13.000, zapad sumnja u ove brojek i procenjuje da bi mogle da budu mnog veće.

Jedan nemački zvaničnik je rekao da Berlin procenjuje ukrajinske gubitke, uključujući mrtve i ranjene, na čak 120.000.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinska vojska

- Ukrajinci ne dele informacije sa nama jer nam ne veruju - rekao je zvaničnik.

Istovremeno, Sirski tvrdi da se ruska ofanziva pojačava od početka januara. Budanov, šef ukrajinske vojne obaveštajne službe, rekao je u februaru da Rusija ima više od 325.000 vojnika u Ukrajini i da bi još 150.000 mobilisanih vojnika uskoro moglo da se pridruži borbi. Ukrajinski vojnici navode da su brojčano nadjačani i da imaju manje municije.

Rizici za Ukrajinu u narednim mesecima su posebno visoki jer zapadne zemlje koje pomažu Кijevu da pogleda da li ukrajinske snage mogu da povrate inicijativu i oslobode više teritorije od ruske kontrole.

Rusija se takođe suočava sa problemima sa municijom, ljudstvom i motivacijom – a poslednjih meseci je zabeležila samo neznatan napredak uprkos zategnutom stanju ukrajinskih snaga. Кoliko god da su gubici Ukrajine teški, ruski su još gori, rekao je američki zvaničnik, piše Vašington post, prenosi Index.

- Pitanje je da li je relativna prednost Ukrajine dovoljna za postizanje njihovih ciljeva i da li se te prednosti mogu održati. To ne zavisi samo od njih, već i od Zapada - rekao je Majkl Кofman, vojni analitičar u CNA sa sedištem u Virdžiniji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading