PUTIN IDE PRED HAŠKI SUD? Planiraju se optužnice za "ruske dečije logore" i gađanje civilne infrastrukture!

Autor:

Svet

14.03.2023

08:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više od 6.000 dece odvedeno je u neki od 54 proruskih kampova.

PUTIN IDE PRED HAŠKI SUD? Planiraju se optužnice za "ruske dečije logore" i gađanje civilne infrastrukture!

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Međunarodni krivični sud u Hagu (MKS) planira da otvori dva slučaja navodnih ratnih zločina u vezi sa ruskom invazijom na Ukrajinu i tražiće naloge za hapšenje nekoliko osoba, naveo je Njujork Tajms.

List se poziva na više sadašnjih i bivših zvaničnika koji znaju za tu odluku, ali nisu bili ovlašćeni da govore javno. Oni navode da bi Rusija mogla pred sudom da se nađe zbog kidnapovanja dece i tinejdžera iz Ukrajine i odvođenje u kampove "za prevaspitavanje", kao i da je namerno gađala civilnu infrastrukturu.

Ti slučajevi predstavljaju prve međunarodne optužbe koje su podignute od početka sukoba i do njih je došlo nakon višemesečnog rada specijalnih istražnih timova, piše američki list.

Republika

Foto: Foto ilustracija: Tanjug/AP, Shutterstock

Dete, Rat u Ukrajini/Ilustracija

Laboratorija za humanitarna istraživanja na Jejlu je u februaru objavila  izveštaj u kojem se navodi da je najmanje 6.000 dece iz Ukrajine poslato u ruske kampove za „prevaspitavanje“ u protekloj godini.

Nekoliko stotina njih je tamo držano nedeljama ili mesecima nakon planiranog datuma povratka. U izveštaju se takođe navodi da je Rusija nepotrebno ubrzala usvajanje i hraniteljstvo ukrajinske dece.

- Tužilac MKS-a možda radi na tome da dokaže da je otmica dece slučaj genocida. To bi bilo prvi takav slučaj i to bi moglo da izdvoji ovaj slučaj. Ako MKS optuži otmice kao genocid, biće nejasno kakav će biti ishod i presuda u svakom budućem slučaju. Ovo je zaista neproverena teritorija - rekla je Iva Vukušić, ekspert za ratne zločine i docent međunarodne istorije na Univerzitetu u Utrehtu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin, Rat u Ukrajini/Ilustracija

Od početka rata pre skoro godinu dana deca, uključujući i onu starosti svega četiri meseca, odvođena su u 43 centra širom Rusije, uključujući Krim i Sibir, radi “proruskog patriotskog i vojnog obrazovanja”, piše u izveštaju a prenosi “Gardijan”.

U najmanje dva od tih centara povratak dece je bio odlagan nedeljama, dok je u druga dva puštanje neke dece bilo odloženo na neodređeno vreme. Ruske vlasti su nastojale da deci pruže promoskovsko gledište putem školskih programa, te organizovanjem izleta na patriotske lokacije i razgovora sa veteranima, otkrio je izveštaj, prenosi Blic.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
sloboda

14.03.2023 09:31

Da. a Čeda će da ga isporuči!

Mmm

14.03.2023 09:55

Ide Putin, ali u besmrtnost