BAJDEN ODOBRIO NAFTNI PROJEKAT NA ALJASCI: Doći će do klimatskih promena - oštro reagovali ekološki aktivisti

Autor:

Svet

13.03.2023

21:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena odobrila je smanjenu verziju sedam milijardi dolara vrednog projekta bušenja nafte i gasa na Aljasci kompanije ConocoPhillips, saopštilo je u ponedeljak ministarstvo za javna zemljišta i nacionalne parkove.

BAJDEN ODOBRIO NAFTNI PROJEKAT NA ALJASCI: Doći će do klimatskih promena - oštro reagovali ekološki aktivisti

Foto: Tanjug/AP

Bajden uputio jezivo upozorenje svojim građanima

Odluka je donesena usprkos snažnom protivljenju otvaranju triju novih bušotina na severozapadu Aljaske, uz obrazloženje da je u suprotnosti Bajdenovom javnom zalaganju za borbu protiv klimatskih promena i tranziciju prema čistoj energiji.

Sudbinu projekta pomno su pratili zvaničnici Aljaske, naftna i gasna industrija kao i udruženja za zaštitu okoline dok je Bajden tražio ravnotežu između dekarbonizacije američke privrede i sve većih zahteva za povećanjem domaće proizvodnje energenata kako bi cena ostala niska.

Ministarstvo je saopštilo da je opseg projekta smanjen za 40 odsto.

ConocoPhillips i zvaničnici Aljaske prihvatili su redukovanu verziju projekta koja će, kako tvrde, da smanji negativan uticaj na okolinu, posebno na staništa polarnih medveda i žutokljunog gnjurca.

Odluka je donesena nakon što je Bajdenova administracija najavila nove mere zaštite kopna i vodenih površina na Aljasci.

Ekološki aktivisti obrušili su se na Bajdena i poručili mu da mora da se odluči da li je ili nije za borbu protiv klimatskih promena.

"Promovisati razvoj čiste energije je besmisleno ako ćemo korporacijama i dalje dozvoljavati da pljačkaju i zagađuju kako žele", rekla je Vinona Hojter iz udruženja za zaštitu okoline "Food & Water Watch".

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
ha

14.03.2023 12:00

ajdebre akrepe matori idi bre setaj malo parkovima hrani golubove batali politiku.