SAMO OVAKO RUSI MOGU DA DOBIJU UKRAJINU! Američki obaveštajci otkrili šta Putin mora da učini, inače....

Autor:

Svet

09.03.2023

12:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema novoj proceni američkih obaveštajnih službi, Rusija će morati da započne obaveznu mobilizaciju i da dobije dosta oružja od Kine ako želi da ostvari velike teritorijalne dobiti u Ukrajini ove godine.

SAMO OVAKO RUSI MOGU DA DOBIJU UKRAJINU! Američki obaveštajci otkrili šta Putin mora da učini, inače....

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Direktorka američke Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns rekla je u sredu da ruskoj vojsci nedostaju municija i trupe potrebne da održi trenutni nivo borbi i da bi mogla biti prinuđena da pređe na strategiju održavanja i odbrane, produžavajući rat, prenosi Mondo.

- Čini se da je Vladimir Putin sada fokusiran na skromnije vojne ciljeve - rekao je Hejns, nastupajući pred obaveštajnim komitetom Senata dok su zvaničnici objavili svoj godišnji izveštaj o proceni pretnje, prenosi Mondo.

- Ako Rusija ne započne obaveznu mobilizaciju i ne identifikuje značajne zalihe municije trećih strana, biće sve teže da održi sadašnji nivo ofanzivnih operacija u narednim mesecima. Shodno tome, mogli bi se u potpunosti prebaciti na držanje i odbranu teritorije koju zauzimaju. Ukratko, ne predviđamo da će se ruska vojska dovoljno oporaviti ove godine da bi ostvarila velike teritorijalne dobitke - rekla je ona.

Ona je, međutim, dodala da Putin "najverovatnije računa da tajming ide u njegovu korist“.

On verovatno veruje da bi produženje rata, sa periodičnim pauzama u borbama, "možda bio njegov najbolji preostali put ka konačnom obezbeđivanju ruskih strateških interesa u Ukrajini, čak i ako za to budu potrebne godine“. Vojna moć Moskve je sada ozbiljno ograničena gubicima trupa i iscrpljivanjem naoružanja, što je pogoršano trgovinskim ograničenjima i sankcijama koje su uvele SAD i njihovi saveznici, napomenula je ona.

Izveštavajući o položaju široke američke obavještajne zajednice, ona je rekla da je godinu dana nakon invazije na Ukrajinu Putin nije uspeo u svojim primarnim ciljevima operacije i da sada vjerovatno bolje razumije ograničenja svojih snaga. U izveštaju o proceni pretnje navodi se da Rusija želi da izbegne direktan sukob sa SAD, ali bi neuspesi u Ukrajini mogli da podstaknu Moskvu da eskalira rat.

- Postoji realna mogućnost da će vojni neuspesi Rusije u ratu naneti štetu Putinovom domaćem ugledu i na taj način podstaći dalje eskalacijske akcije Rusije u pokušaju da povrati podršku javnosti - navodi se u izveštaju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading