TURSKA OPOZICIJA IMA KANDIDATA: Evo ko će izaći Erdoganu na crtu!

Autor:

Svet

06.03.2023

21:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ankete ukazuju na tesnu trku u zemlji koja je veoma polarizovana posle dve decenije Erdoganove autoritarne vladavine.

TURSKA OPOZICIJA IMA KANDIDATA: Evo ko će izaći Erdoganu na crtu!

Foto: Tanjug/AP

Opozicione partije u Turskoj danas su odlučile da na predsedničke izbore izađu sa zajedničkim kandidatom, pa će se Redžepu Tajipu Erdoganu u maju suprotstaviti Kemal Kiličdaroglu, lider najveće sekularne stranke levog centra - Republikanske narodne partije.

Ankete ukazuju na tesnu trku u zemlji koja je veoma polarizovana posle dve decenije Erdoganove autoritarne vladavine, prenosi BBC.

Ocenjuje se da ekonomska kriza, praćena visokom inflacijom, i greške koje su napravljene posle katastrofalnog zemljotresa koji je usmrtio više od 46.000 ljudi, mogu doprineti da Erdogan bude mnogo ranjiviji nego na prethodnim izborima.

Nakon što je saopštena odluka šest opozicionih stranaka, veliki broj pristalica sedamdesetčetvorogodišnjeg Kiličdaroglua pozdravio je njegovu kandidaturu, navodi Pink.

- Naš sto je trpeza mira, a naš jedini cilj je da zemlji osiguramo prosperitet, mir i radost - rekao je Kiličdaroglu.

Poručio je i da će u zemlju vratiti parlamentarni sistem, nakon što je Erdogan 2018. godine dobio široka ovlašćenja i uveo predsednički sistem.

Republikansku narodnu partiju je stvorio osnivač moderne Turske Mustafa Kemal Ataturk i najstarija je politička partija u zemlji, iako je van vlasti od devedesetih godina prošlog veka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading