MUŠKARAC ISPIRAO SINUSE VODOM SA ČESME I UMRO! Zarazio se amebom koja jede mozak!

Autor:

Svet

03.03.2023

07:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovakve infekcije su veoma retke.

MUŠKARAC ISPIRAO SINUSE VODOM SA ČESME I UMRO! Zarazio se amebom koja jede mozak!

Foto: Shutterstock

Amerikanac iz Floride umro je od amebe koja jede mozak. Zdravstveni zvaničnici odeljenja za zdravstvo Floride u okrugu Šarlot kažu da se čovek najverovatnije zarazio nakon što je isprao sinuse vodom iz slavine, prenosi Skaj njuz.

Odeljenje nije dalo više informacija o preminulom muškarcu.

Naegleria fowleri, poznata kao ameba koja jede mozak, jednoćelijski je organizam koji se nalazi u tlu i slatkoj vodi širom sveta. Ameba ulazi u telo kroz nos, zatim putuje do mozga, gde uništava moždano tkivo i uzrokuje razornu infekciju zvanu primarni amebni meningoencefalitis. Ta infekcija je gotovo uvek smrtonosna.

Većina infekcija dolazi od kupanja u toplim jezerima ili rekama leti, jer ameba voli toplinu i najbolje se razvija na visokim temperaturama. Simptomi uključuju glavobolje, groznicu, mučninu, gubitak ravnoteže, dezorijentaciju, napade i ukočen vrat.

Retke infekcije

Odeljenje je saopštilo da se ljudi ne mogu zaraziti pijući vodu iz slavine, ali je preporučio da se koristi destilirana ili sterilna voda za ispiranje sinusa. Vodu iz slavine treba kuvati najmanje jedan minut i ohladiti pre ispiranja sinusa, dodaju.

Infekcije Naegleria fowleri su retke, sa samo tri potvrđena slučaja u SAD-u prošle godine, prema službenim podacima. Slučajevi su se dogodili nakon izlaganja slatkoj vodi u Ajovi, Arizoni i Nebraski.

Jedan slučaj bio je 2019., drugi 2020. i treći 2021. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading