OGLASIO SE KREMLJ POVODOM KINESKOG MIROVNOG PLANA: Ovo je dug i težak proces, treba razmotriti detalje!

Autor:

Svet

27.02.2023

11:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zvanična Moskva konačno se oglasila o kineskom "mirovnom planu" za Ukrajinu.

OGLASIO SE KREMLJ POVODOM KINESKOG MIROVNOG PLANA: Ovo je dug i težak proces, treba razmotriti detalje!

Foto: Tanjgu/AP

Detalji plana koji je Kina dala za Ukrajinu biće pažljivo razmatrani, kazao je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja. Rusija mu studiozno pristupa, dodaje.

- Kremlj poklanja veliku pažnju kineskom mirovnom planu za Ukrajinu, dok njegovi detalji treba da budu predmet pažljive analize i proračuna, a ovo je dug i stresan proces - rekao je portparol predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov.

On sitiče da bi trebalo razmotriti svaki plan koji sukob pokuša da prebaci na "miran kurs".

- Mi se sa velikom pažnjom odnosimo prema planu naših kineskih prijatelja. Što se tiče detalja, naravno, detalji bi trebalo da budu predmet pažljive analize, uzimajući u obzir interese strana koje su veoma različite. Ovo je veoma dug i stresan proces - rekao je Peskov novinarima.

Inače, Kina je u petak objavila dokument od 12 tačaka za Ukrajinu.

U tom dokumentu, Kina je detaljno iznela svoj stav o ratu u Ukrajini i pozvala na prekid neprijateljstava i mirovne pregovore.

U dokumentu pod nazivom "Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize“, koji je objavljen onlajn, kinesko ministarstvo spoljnih poslova navodi da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora.

U dokumentu se navodi sledećih 12 tačaka: poštovanje suvereniteta svih zemalja, napuštanje hladnoratovskog mentaliteta, prekid neprijateljstava, nastavak mirovnih pregovora, rešavanje humanitarne krize, zaštita civila i ratnih zarobljenika, očuvanje bezbednosti nuklearnih elektrana, smanjenje strateških rizika, olakšavanje izvoza žitarica, zaustavljanje jednostranih sankcija, održavanje industrijskih i lanaca snabdevanja stabilnim, kao i promovisanje postkonfliktne obnove.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading