BAJDEN IZAŠAO IZ RATNE ZONE: Sve držano u strogoj tajnosti - evo kako je planirana poseta američkog predsednika Ukrajini

Autor:

Svet

20.02.2023

13:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik SAD Džozef Bajden napustio je danas Kijev, gde je boravio više od pet sati u nenajavljenoj poseti tokom koje se sastao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

BAJDEN IZAŠAO IZ RATNE ZONE: Sve držano u strogoj tajnosti - evo kako je planirana poseta američkog predsednika Ukrajini

Foto: Tanjug/AP

"Svet stoji uz vas", poručio je Bajden tokom posete Kijevu.

Bajden je obećao dodatnih pola milijarde dolara američke pomoći, kao i pomoć u naoružanju.

Putovanje američkog predsednika Džozefa Bajdena u Ukrajinu držano je u tajnosti 24 sata koja su mu prethodila, što odražava veliku zabrinutost jer je reč o poseti aktivnoj ratnoj zoni, preneo je danas Si-En-En.

Američka medijska kuća navodi da je pre nego što je stigao u Kijev, Bajden poslednji put u javnosti viđen u subotu uveče, kada je sa suprugom izašao na večeru u Vašingtonu, a u njegovom javnom rasporedu nije bilo ni naznake da će posetiti Ukrajinu.

On je u nedelju u četiri sata izjutra avionom krenuo ka Poljskoj, a novinarima koji su ga pratili nije bilo dozvoljeno da nose elektronske uređaje sa sobom.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Gardijan navodi da je Bajden sleteo u Poljsku, od čije granice do Kijeva je doputovao vozom,  a u Kijevu ga je dočekao ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sa suprugom Olenom.

Njih dvojica su potom šetali Kijevom i posetili manastir svetog Mihaila, a sve vreme su se čule sirene za vazdušnu opasnost.

Kako navodi Si-En-En, Ukrajina je aktivna ratna zona u kojoj američka vojska nema kontrolu, zbog čega se današnja Bajdenova poseta razlikuje od prethodnih predsedničkih putovanja u Irak ili Avganistan.

Zelenski je prvi put pozvao Bajdena da poseti Kijev pre godinu dana,a prošle nedelje Zelenski je rekao da je njegov poziv Bajdenu da poseti Ukrajinu ostao otvoren, iako je priznao da postoje drugi načini da njih dvojica razgovaraju.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading