KORZIKA: Protest uoči posete Makrona!

Autor: Tanjug

Svet

03.02.2018

17:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na Korzici je, tri dana uoči posete predsednika Francuske Emanuela Makrona tom francuskom ostrvu u Mediteranu, održan protest čiji učesnici traže veću autonomiju regiona.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Nezadovoljni!

Na protestnom maršu učestvovalo je više hiljada nacionalista, studenata, predstavnika sindikata.

Novoizabrani lideri na Korzici nadaju se da će današnji skup podstaći nove razgovore sa vladom u Parizu i oslobađanje korzikanskih zatvorenika koji su u zatvorima u Francuskoj.

Korzikanski nacionalisti su u decembru pobedili na izborima za novu regionalnu skupstinu ostavljajući iza sebe Makronove centriste i tradicionalne partije.

Oni žele da Korzika ima veću autonomiju od Pariza, ali za razliku od Katalonije u Španiji, ne traže punu nezavisnost, prenosi AP.

Takođe žele da korzikanski jezik dobije zvaničan status na ostrvu, kao i da zabrane kupovinu poseda na Korzici svima koji tu ne žive.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Vlada Francuske nagovestila je da je spremna za neke promene u odnosu sa Korzikom, ali ministri su odbili većinu simboličnih zahteva - kao što je onaj o jeziku.

Predsednik Izvršnog saveta Korzike, Žil Simeoni juče je upozorio da se Francuska igra vatrom time što odbija zahteve za veću autonomiju Korzike.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading