SUTRA IZBORI NA KIPRU!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

03.02.2018

08:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na Kipru se sutra održava drugi krug predsedničkih izbora, na kojima će snage odmeriti dosadašnji predsednik Kipra Nikos Anastasijadis i nezavisni kandidat i levičar Stavros Malas.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

Anastasijadis je završio pravni fakultet, a magistraturu na Univerzitetu u Londonu, on predstavlja politicku "staru gardu" i kaže da je zahvaljujuci njegovom iskustvu i političkom umeću načinjen napredak u poslednjoj rundi pregovora sa kiparskim Turcima o ponovnom ujedinjenju ostrva kao federaciji sa dve zone.

To je, prema njegovoj oceni, najbliže što su se za više od četiri decenije primakli dogovoru prihvatljivom za obe strane. 

Anastasijades ističe da su mirovni pregovori i dalje njegova glavna briga i obećava da će ih ponovo pokrenuti ako bude izabran za predsednika. 

Malas je doktor nauka specijalizovan za genetiku i nakon 14 godina provedenih u Britaniji gde je i doktorirao vratio se na Kipar 2001 i nastavio da radi u Kiparskom Institutu za genetiku i istraživanje.

Politikom je počeo da se bavi 2011. godine, kada je bio imenovan za ministra zdravlja, ostavku na tu funkciju podneo je oktobra 2012, pošto je odlučio da se kandiduje na predsedničkim izborima 2013, kada je uspeo da osvoji 43 odsto glasova. 

Malas kritikuje Anastasijadesa zbog efekata koji je trogodišnji paket mera štednje imao na srednju klasu, budući da je Kipar od 2013. tražio od partnera evrozone paket pomoći da bi izbegao bankrot usred bankarske krize pogoršane prekomernom državnom potrošnjom.



 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading